Hlavní obsah

Pešek vyrazí do Velké ceny Kataru z druhé řady

Lukáš Pešek i Jakub Smrž odstartují do sobotní motocyklové Velké ceny Kataru z druhé řady. Ve stopětadvacítkách si Pešek zajistil v kvalifikaci na druhý závod seriálu mistrovství světa páté místo na startu, Smrž ve třídě do 250 ccm vyjede ze sedmé pozice, která je jeho kvalifikačním maximem v kariéře.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Pešek v dnešní druhé části kvalifikace o více než půl vteřiny vylepšil svůj výkon ze čtvrtečního kvalifikačního tréninku, ale v pořadí se neposunul.

"Lukáš se snažil zrychlit, druhou jízdu měl dobře rozjetou, ale zbrzdili jej ostatní jezdci. V závěru kvalifikace se chtěl dostat ze skupinky pomalejších závodníků, ale na písku, který je v Kataru na trati mimo projetou stopu, mu začaly podkluzovat pneumatiky, takže už čas nevylepšil," tlumočil průběh kvalifikace pro Sport.cz otec českého jezdce Karel Pešek.

Klíčovou záležitostí pro druhý závod sezóny bude podle dvacetiletého závodníka výběr pneumatik, které na horké trati rychle odcházejí. "Lukáš nechce riskovat, do závodu půjde s cílem udržet minimálně páté místo. Důležité bude udržet nervy na uzdě, na nevyzpytatelné trati se bude asi hodně padat," doplnil Pešek starší. Druhý český jezdec Karel Abraham odstartuje až z 34. místa.

Pole position si zajistil vítěz prvního závodu Španěl Alvaro Bautista s aprilií před svým stájovým kolegou Italem Mattiou Pasinim. První řadu doplňují Fina Mika Kallio s KTM a Španěl Sergio Gadea s aprilií. Úřadující mistr světa nejslabší kubatury, Švýcar Thomas Lüthi odstartuje až ze čtvrté řady.

Rossi bude opět v čelní řadě chybět

Také Smrž na aprilii udržel v den svých třiadvacátých narozenin svoji čtvrteční pozici. Rovněž se zlepšil o půl sekundy a byl dnes šestý, celkově se ale ze sedmé startovní příčky neposunul. Má ale všechny předpoklady napravit výsledek ze španělské Grand Prix, do které odstartoval až ze čtvrté řady a po pádu ji nedokončil. Nejvýhodnější výchozí pozici pro katarskou GP si vybojoval Španěl Hector Barberá na aprilii, který dnes dokázal porazit krajana, týmového kolegu a nejrychlejšího muže ze čtvrtka i z Jerezu Jorgeho Lorenza.

V nejsilnější třídě se na pole position postaví dvacetiletý nováček královské kubatury Casey Stoner s hondou. Australský vicemistr světa dvěstěpadesátek předčil o 38 tisícin Lorise Capirossiho, vítěze z Jerezu. Mistr světa Valentino Rossi znovu na první řadu nedosáhl a vyrazí do závodu až z konce druhé jako šestý. Na vítězství čeká italský suverén nezvykle dlouho, už tři závody.

Velká cena Kataru - kvalifikace
125 ccm: 1. Bautista (Šp./Aprilia) 2:07,453, 2. Pasini (It./Aprilia) -0,175, 3. Kallio (Fin./KTM) -0,223, 4. Gadea (Šp./Aprilia) -0,240, 5. Pešek (ČR/Derbi) -0,419, 6. Talmacsi (Maď./Honda) -0,424, ...34. Abraham (ČR/Aprilia) -4,145.
250 ccm: 1. Lorenzo (Šp./Aprilia) 2:01,755, 2. Barberá (Šp./Aprilia) -0,326, 3. Locatelli (It./Aprilia) -0,443, 4. De Angelis (San Mar./Aprilia) -0,604, 5. Porto (Arg./Honda) -0,697, 6. Dovizioso (It./Honda) -0,797, 7. J. Smrž (ČR/Aprilia) -1,147.
MotoGP: 1. Stoner (Austr./Honda) 1:55,683, 2. Capirossi (It./Ducati) -0,038, 3. Elias (Šp./Honda) -0,052, 4. Hayden (USA/Honda) -0,110, 5. Pedrosa (Šp./Honda) -0,352, 6. Rossi (It./Yamaha) -0,393.

Reklama

Související témata: