Hlavní obsah

Pešek: Měl jsem Pasiniho útok lépe hlídat

PRAHA

Hořkou pilulku musel spolknout při sobotní Velké ceně Kataru motocyklista Lukáš Pešek. Jezdec továrního týmu Derbi, jenž v prvním závodu sezóny vynesl po 35 letech české barvy na stupně vítězů, mohl ještě v posledním kole závodu v Dauhá pomýšlet na druhé místo. Po kolizi s Italem Pasinim ale přišel pád a naděje vzaly za své.

Foto: www.lukaspesek.com

Lukáš Pešek na archivním snímku.

Článek

Pešek do závodu vyrážel ze druhé řady, start se mu ale nepovedl a propadl se až na konec první desítky. "Nechtělo se to rozjet. Měl jsem moc bohatou motorku, to znamená, že do motoru teče moc benzínu a ten se nestačí tak rychle spalovat. Zvlášť je to poznat v nízkých otáčkách," vysvětlil dvacetiletý mladík.

Jinak se svůj stroj nemohl vynachválit, po zaváhání na startu se rychle dostal zpět do boje o čelní pozice. Na suverénního Bautistu sice nikdo neměl, o zbylá místa na stupních vítězů se v silném větru, který nutil zejména jezdce malorážek ke zvýšené opatrnosti, rozhořel boj mezi Peškem a trojlístkem Kallio, Gadea, Pasini. Český závodník se držel v pozadí, při průjezdu dlouhou cílovou rovinkou ale s radostí ukazoval soupeřům záda.

"Ve vysokých otáčkách jela motorka parádně. Na konci cílové rovinky jsem ale vždycky brzdil, nechtěl jsem jet ve vedení. Závěrečný útok jsem chystal až na poslední kolo," líčil Pešek.

Vztek přišel až za chvíli

Právě v posledním okruhu ale přišla osudová chyba. Před Peška se nekompromisně natlačil Ital Pasini a český jezdec se po kontaktu se soupeřem poroučel k zemi. "Byla to moje chyba, bohužel jsem hodně otevřel zatáčku. Měl jsem si Pasiniho lépe hlídat. On šel na druhou stranu do manévru dost bezhlavě, rozhodil mi řidítka a já šel na zem," popsal klíčový souboj.

V momentě, kdy letěl vstříc asfaltu, mu prý ani nic neblesklo hlavou. "Všechno přišlo až za chvíli. Čirý vztek. Ale vedení týmu mě uklidnilo. Byli spokojení, že jsem udělal super závod. Chybami se prostě člověk učí," říkal smířeně s odstupem dvou dnů.

Seriál mistrovství světa pokračuje až za tři týdny v Tureckém Istanbulu a Peška do té doby čeká 'suchá' příprava v Česku. "Ještě ani nevím, kdy do Turecka poletím. Teď se připravuji v Čechách, chodím plavat, do posilovny. Zkrátka klasická příprava. Na motorku se ale znovu posadím až v Istanbulu," uzavřel pražský rodák.

Reklama

Související témata: