Hlavní obsah

Svorada na Giru podruhé třetí

PAVIE

Šestnáctá etapa Gira d'Italia opět přinesla radost českým barvám. Cyklista Ján Svorada podruhé v letošním ročníku dospurtoval na třetím, když jen těsně prohrál souboj o druhou příčku. Již z pátého vítězství se radoval domácí Alessandro Petacchi, růžový trikot vedoucího jezdce ale i nadále drží jeho krajan Simoni.

Foto: ČTK

Vítězné cílové gesto Itala Alessandra Petacchiho.

Článek

Svoradovi dnešní etapa sedla a byl první na takzvaném Intergiru na 173. kilometru, kde ve spurtu porazil Morena Di Biaseho, jenž tuto vedlejší soutěž vede, a Švéda Magnuse Bäckstedta.

Díky vydařenému vystoupení se Svorada přiblížil v bodovací soutěži na pouhé dva body třetímu Simonimu. V čele je suverénně nejlepší sprinter letošního ročníku Petacchi.

"Asi jsem tu dnes zahodil jednu z letošních poslední šancí. Přitom stačilo málo: abych byl víc vpředu v poslední zatáčce. Moc mě to mrzí, protože síly na výhru byly," řekl v cíli smutný Svorada.

V průběhu etapy zkoušeli štěstí Polák Piotr Chmielewski a Ukrajinec Sergej Adjejev, kteří ujeli z pelotonu a vytvořili si více než tříminutový náskok. Po sto kilometrech však byli dostiženi.

Stáj dělala vše pro Svoradu

V závěru režírovali dění v čele pelotonu především jezdci Simoniho stáje Saeco a také Lampre, kteří se snažili při Petacchiho potížích připravit co nejlepší pozici Svoradovi.

"Alessandro se moc nevyspal, ale chtěl rozhodně jet. Kdyby bolest rostla, vzdal by," řekl během etapy lékař týmu Fassa Bortolo Stefano Zanatta. Obandážovaný Petacchi však potíže překonal a ve finiši v cílové rovince dlouhé jen 300 metrů byl nejrychlejší.

V úterý si jezdci odpočinou, na programu je druhý volný den.

Výsledky - 16. etapa
Arco di Trento - Pavie, 207 km
1. Petacchi (It.)4:39:34 hod.
2. Casper (Fr.)
3. Svorada (ČR)
4. Bennati (It.)
5. Gasparre (It.)
6. Pieri (It.)
7. Aug (Est.)
8. Furlan (It.)
9. Bak (Dán.)
10. Pantani (It.)
Průběžné pořadí:
1. Simoni (It.)71:21:26
2. Garzelli (It.)-1:58
3. Popovyč (Ukr.)-4:05
4. Noe (It.)-5:16
5. Rumšas (Lit.)-6:11
6. Casagrande (It.)-6:47
7. Totschnig (Rak.)-6:57
8. Gončar (Ukr.)-9:38
9. Pellizotti (It.)-9:42
10. Pantani (It.)-10:11
...
107. Svorada (ČR)-1:53:01

Reklama