Hlavní obsah

Abraham: Tři body jsou moc fajn, ale vnitřní pocit je poněkud hořkosladký

Brno

Karel Abraham bral z MotoGP tři body za třinácté místo jako slušný zisk! Pro něj jde o nejlepší výsledek z Brna za posledních pět let a navíc byl nejúspěšnější z českého tria při nedělní Velké ceně na Masarykově okruhu, kam přišlo i přes deštivé počasí celkově 193 834 diváků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Karel Abraham (vlevo) v závodu MotoGP, za ním Ital Andrea Dovizioso.

Článek

Můžete si domácí závod odškrtnout jako úspěšně splněnou misi?

S třináctým místem jsem opravdu spokojený. Před závodem jsem mluvil o tom, že bych chtěl utrhnout nějaký bod, a podařilo se mi získat tři, takže za to jsem určitě rád. Ale ten vnitřní pocit je poněkud hořkosladký.

Kvůli tomu, že jste po bleskové výměně motocyklu jel na 4. místě a pak se dlouho držel v první desítce, ale nakonec jste ji neudržel?

Nebudeme si nic nakecávat, čtvrtou pozici jsem s továrními motorkami v zádech udržet asi nemohl, ale na tu desítku mi to letos potřetí vyjít mohlo. Bohužel mě o šanci připravila technická závada, která mě limitovala zhruba od poloviny závodu.

V čem přesně spočívala?

Na přání týmu ji nesmím do médií specifikovat, ale snad mohu říct, že kvůli tomu na výjezdech ze zatáček motorka nefungovala úplně dobře. I když jsem přidal plný plyn, stejně mi tam soupeři poodjeli. Kdo mě viděl na trati a rozumí technice, tak mu možná dojde, v čem ten problém spočíval (prasklý výfuk - pozn. aut.). Naštěstí se s ním dalo alespoň dojet, a jak říkám, každý bod dobrý.

Jakou jste vůbec měl udanou strategii k přesednutí na motorku s pneumatikami na suchu?

Nedali jsme si žádný závazný pokyn, tým to nechával na mém uvážení. Nakonec mi ale docela brzy ukázali z depa, ať motorku vyměním a musím přiznat, že to bylo skvělé načasované. Člověka sice napadají různá kdyby, jako vyměnit ji ještě o kolo dřív jako Márquez, že bych byl i s tím technickým problémem v osmičce, ale na to se teď nehraje. Jet úplně od začátku na suchých, to nerisknul nikdo a přitom by se na tom asi vydělalo.

S jakou taktikou jste se pak držel na bodovaných pozicích?

Jel jsem hodně hlavou, nechtěl jsem do ničeho jít bláznivě. Když si uvědomím, že nikdo přede mnou neupadl, tak jsem si to třinácté místo vyjel čistě ze šesté řady. To je velké plus celého závodu, i když vnitřně mám pocit, že jsem mohl být o pár příček výš a mohl se v Brně těšit z elitní desítky. Bohužel v takové situaci ale nejsem, něco se nám stalo, ale nechci být neskromný, mohl jsem taky někde spadnout nebo mě ten technický problém mohl zastavit.

Je brněnský výsledek povzbuzením pro vyjednávání o angažmá v roce 2018?

Určitě to pomůže. Jednám se stávajícím týmem Pull&Bear Aspar a vypadá to, že je vše na velmi dobré cestě. Dá se snad říct, že jsme předběžně domluveni a naše spolupráce s motocyklem značky Ducati by mohla pokračovat i příští sezónu.

Reklama

Související témata: