Hlavní obsah

Mistrovství světa Superbiků se jede o víkendu v Brně

Jiří ReichlSport.cz

Brno se opět stane Mekkou všech motocyklových fanoušků, protože se o víkendu na Masarykově okruhu pojede další seriál MS Superbiků. Na domácí trati, kde se tento seriál jel také loni se letos představí řada domácích jezdců, kteří dostali divoké karty. Po dlouhé době se na motocyklu ukáže také Jiří Mrkývka, který naposledy startoval v loňské sezóně v Itálii.

Foto: Superbike.it

Ilustrační foto.

Článek

"Měli jsme problémy s motorkou, protože ta, na kterém jsem jezdil už nevydržela tolik, co by měla. Většinou se po pár kolech něco rozbilo a tak nebyla šance jet celý seriál," řekl Mrkývka na tiskové konferenci. Zhruba před týdnem dostal k dispozici kvalitní motorku, s níž odjel všechny tréninky a závod v rámci Adria Cupu.

"Minulý víkend nám hodně pomohl. Motorka je skvělá. Ještě dostaneme lepší sadu pneumatik, kterou už mohl vyzkoušet Jirka Dražďák a s nimiž zajížděl dobré časy, tak jsem zvědavý. Rozhodně nechci v Brně udělat ostudu," dodal jezdec.

Pojede i Dražďák, Ježek, nebo Smrž

Kromě něj se na Masarykově okruhu představí také již zmiňovaný Jiří Dražďák. "V Brně jsme v poslední době najezdili 1500 testovacích kilometrů a dostali jsme také nové motory z Itálie, takže se na závody dost těším. Zajímavé bude sledovat, jak pojede motorka s novým motorem, který má jiný průběh a obsah 203 -205 koní," řekl k závodu Dražďák.

Velké naděje se vkládají také do Ondřeje Ježka, který v Superskocích 600 figuruje se strojem Kawasaki na průběžném 7.místě a brněnský okruh velmi dobře zná. Prozatím bodoval ve všech závodech a na první pětici ztrácí pět bodů.

Vyšší třída Superstock 1000 má ve startovním poli Matěje Smrže, který prozatím nasbíral deset bodů a na jeho výsledcích a časech je znát stálé zlepšování se. "Také dobře zná brněnskou trať, což by mu mohlo pomoci rozšířit bodovou sbírku," řekl znalec motocyklového sportu Amos Krejčí.

Díky divokým kartám budou startovat také Bittman, Čermák, Čihák a Svoboda. Pořadatelé připravili kyvadlovou dopravu, která bude zdarma jezdit z Mendlova náměstí v centru Brna až na závodiště, jedná se o linku 400.

Atraktivní přenosy na velkoplošné obrazovky

"Víkend přinese řadu závodů v nichž se vzhledem k vyrovnanosti startovních polí povedou velké bitvy. Myslím si, že závody budou daleko zajímavější, než proklamovaná MOTO GP, kde se diváci dočkají jen třech závodů. Tady se pojede šest závodů," upozornil bývalý závodník a otec současného jezdce Jiří Mrkývka senior. Velmi zajímavý pak bude sobotní Superpole, který začíná v 16:00.

"Nejrychlejších 16 jezdců jede na jedno měřené kolo od šestnáctého místa do prvního. Vše navíc snímají kamery a přenášejí dění na trati na velkoplošné obrazovky, což je velmi atraktivní jak pro diváky, tak pro jezdce," dodal. Podle něj je seriál Superbiků daleko přívětivější k návštěvníkům, než MOTO GP. "Dostanou se daleko blíže k týmům a k jezdcům. Nasají víc ze závodní atmosféry," láká Mrkývka diváky na Masarykův okruh. První měřené tréninky začínají v pátek 21.července ve 13.15.

Reklama

Související témata: