Hlavní obsah

Everts si užívá motokrosové kralování

PRAHA

Historie nezná lepšího motokrosaře. Zvlášť letos je Stefan Everts v terénu neporazitelným králem a doslova drtí soupeře. O své suverenitě 34letý Belgičan, jenž nenašel přemožitele v 19 jízdách MS za sebou, přesvědčil absolutním triumfem i nadšené publikum v Lokti nad Ohří, kam mu dorazila fandit i řada krajanů.

Článek

Na stupních vítězů si pak Everts vzal do náručí dvouletého synka Liama a rozdával úsměvy na všechny strany. "Užívám si ty chvíle, miluji závody a letošní rok je plný báječných výher."

V minulosti mu technická trať v Lokti plná skoků a zatáček ale zrovna neseděla. Letos na ní však jel jako z partesu, bez ohledu na horko i lepší starty některých soupeřů. V obou jízdách se brzy prodral do čela a nedal nikomu příležitost, aby jeho vedení ohrozil. "Jel jsem celou dobu s maximálním soustředěním. Hodně pozorně jsem sledoval trať a držel si správnou stopu," říká Everts, který v předchozích dvou letech v Česku oslavil zisk titulu.

Letos se mistrovské definitivy dočká zřejmě tuto neděli v belgickém Namuru, kde se připravuje zažít desátou korunovaci mistrem světa. "Získat jubilejní titul zrovna doma, to by bylo krásné naplnění dalšího snu," přiznává jezdec s prakticky nedostižným náskokem 149 bodů v průběžném hodnocení královské třídy MX1.

Chce rovnou stovku vítězství

"Stačí mi získat už jen jediný bod, ale kvůli tomu přece nezměním strategii. Já pokaždé jedu na vítězství. Motokrosu jsem obětoval spoustu let a právě ta možnost stát se podesáté mistrem světa byla tou velikou výzvou, která mne během letošní zimy přiměla k tomu, ještě jednou podstoupit náročnou fyzickou přípravu. Proto jsem znovu vjel do terénu a snažím se porážet všechny soupeře. Že se v roce 2006 rozloučím se závoděním, to je ale dávno jisté," líčí Everts.

Kariéru nepochybně ukončí jako světový šampión. "Zažil jsem už 98 triumfů ve Velkých cenách a chtěl bych to dotáhnout až ke stovce," tvrdí belgický jezdec, jemuž zbytek letošní sezóny nabízí ještě čtyři pokusy. Triumfy ho stále ještě neomrzely. "Každý závod mi přináší nepopsatelné emoce a ten skvělý pocit, když projíždíte první cílem, vám nezevšední."

Jeho otec se stal mistrem světa čtyřikrát a právě Harryho Evertse pokaždé připomíná jako svůj velký vzor. Zdědil po něm velký talent, ale dokázal rovněž dřít. Hlavně pracoval na fyzické kondici a brzy tátovy úspěchy předčil. "Bez něj bych nikdy nebyl úspěšný a jsem hrdý na to, že mohu prodloužit slávu rodu Evertsů," usmívá se tovární eso Yamahy.

Rivalové se těší na jeho odchod

Proslul jako rozvážný jezdec a měl i štěstí, že ho nepostihlo žádné vážnější zranění. "Snažím se dost předvídat, závodit rozumně a riskovat, jen když to má smysl." Jeho suverenita až nahání soupeřům strach, Everts je také hned varuje: "Máte dvě možnosti. Můžete se mnou bojovat a srazit mě, pak půjdeme k zemi oba. Nebo mě necháte jet a skončíte druhý."

Evertsovi rivalové se už těší, že příští rok se jim uvolní místo na trůnu. Francouz Pichon, který Belgičana naposledy před 4 roky připravil o titul, se chystá dokonce vrátit do seriálu MS v motokrosu, jejž opustil letos na jaře se zoufalým pocitem z Evertsovy neporazitelnosti. Nepřemožitelný šampión po odchodu z mistrovství světa chce otci pomáhat se školou pro mladé jezdce a testovat nové motokrosové motorky.

Reklama