Hlavní obsah

Reprezentace nejede motocyklovou Šestidenní

Martin KézrPrávo

Klinickou smrt prožívá české enduro. Na letošní motocyklovou Šestidenní na Novém Zélandu vůbec nejede reprezentace a po 55 letech tak bude na startu soutěže chybět náš trophy-team!

Foto: phmc.free.fr

DEFAULT TITLE

Článek

"Jsme historicky nejúspěšnější zemí na Šestidenní a teď od stolu klidně účast zabalíme, přitom naši nejlepší Kuklík s Rudolfem zajíždějí solidní výsledky v MS a Michalík patří mezi nejlepší v ME. Navíc enduro je veřejností vnímáno hlavně přes tento tradiční šampionát družstev," štve bývalého manažera reprezentace Ladislava Krupičku.

"Je mi to nesmírně líto, dokonce bych to nazval tragédií, ale prostě se nám nepodařilo zajistit finanční prostředky, abychom mohli poslat reprezentační družstvo do boje o Světovou trofej," přiznává předseda výkonného výboru endura při Autoklubu ČR Jaroslav Kuklík, jehož syn Vít je současnou domácí jedničkou. "Při účasti v MS jednotlivců ale těží z tovární podpory KTM," připomíná otec.

Půl milión netačil

Manažerem trophy-teamu byl nedávno nově jmenován Vladimír Janouš, který po letošním snížení dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy rychle zjistil, že jen půl miliónu korun na zajištění listopadové cesty na Nový Zéland nestačí.

"Dostal se do krizové situace, kterou mu nevyčítám. Enduro pro nás hodně nečekaně vypadlo ze 60 sportů, které mají státní prioritu, což znamenalo výrazný pokles příjmu dotace. Museli bychom narychlo sehnat částku 2,5 miliónu korun, a to bylo nad naše síly," připouští Kuklík.

"Nikdo se ale ani nepokusil o nějaká sponzorská jednání. Prostě se rozhodlo, že nejsou peníze, a hotovo," líčí Krupička a připomíná, že v roce 1998 se podobně těžkosti před Šestidenní v Austrálii vyřešily právě finančním zainteresováním dealerů, partnerů reprezentace i jednotlivých účastníků akce: "Letos výkonný výbor endura nic takového neudělal, přitom by pro něj měl být prioritní zájem na reprezentaci a já považuji za skandál, že to nechali dojít až takhle daleko."

Nejlepší chybět nebudou

Nejlepší čeští jezdci přitom na Šestidenní v Lake Taupo chybět nebudou, představí se totiž v sestavě klubových týmů KBS Unhošť a Motoklub Jiřetín. J. Kuklík tvrdí, že ho taková situace hodně mrzí. "Nevěřím ale, že by se ty dva kluby daly přesvědčit, aby svoje prostředky přinesly ve prospěch reprezentace, které prostě citelně schází významný partner. Je to tak trochu začarovaný kruh," říká šéf českého endura.

"Vím, že kluci v čele s naším mladým čekali, jak to bude s reprezentací, a teprve když to dopadlo černě, domluvili si start v klubové soutěži. To jim přece nemůžeme zazlívat," vysvětluje Kuklík, jehož syn společně s Michalíkem a Zarembou bude hájit barvy elitního celku Jiřetína.

Krupička, který nyní manažersky vede v roce 2002 i 2003 vítězný klub Unhoště, to ale považuje za ostudu: "Právě ti tři měli jet za trophyteam, společně s naším jezdcem Rudolfem a doplnit je třeba Gottvaldem a motokrosařem Čadkem už by nebyl problém. V takové sestavě se dalo vejít mezi šest nejlepších v soutěži o Světovou trofej, jenže na výkonném výboru endura na tom zřejmě nikomu nezáleží. A to už vůbec nepřipomínám, že zcela opomněli juniorský tým, přitom v letošním MS bodují Horák i Sedláček. Nechali vlastně rozpadnout reprezentaci, celé léto čekali na zázrak a teď všichni dělají mrtvého brouka."

V roce 2007 se Šestidenní jede v Chile a J. Kuklík slibuje, že tam se reprezentace objeví: "Musíme prostě začít shánět peníze už teď. Mám představu, že vypíšeme výběrové řízení na manažera, jenž dostane za úkol zajistit finance na provoz reprezentace."

Reklama