Hlavní obsah

V Brně letos při Velké ceně očekávají nový divácký rekord

BRNO

Nezvykle už ve čtvrtek se začaly výrazně zaplňovat kempy v okolí Masarykova okruhu, kam přijíždějí fanoušci silničních motocyklů z domova i ciziny. Brněnské hotely jsou také plné a vše nasvědčuje tomu, že divácký zájem o Grand prix České republiky, která začíná prvním tréninkem už v pátek ráno, překoná i loňský rekord.

Článek

"Minulý rok dorazilo celkem 127 tisíc lidí, letos očekáváme ještě větší návštěvu. Už předprodej byl úspěšný, ale hlavně v posledních dnech je velký zájem u pokladen na okruhu," říká výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová, podle níž státní i městská policie chystají opatření, aby příval lidí nezpůsobil v okolí okruhu problémy.

"Zájem diváků ale může ovlivnit počasí," připouští šéfka pořadatelů. Předpověď je vesměs příznivá, i když na nedělní termín závodu jsou hlášeny přeháňky. Vedle atraktivních soubojů světové špičky je pro diváky letos tahákem i české želízko ve hře.

Pešek doufá v podporu diváků

Lukáš Pešek se během sezóny dostal ve třídě do 125 ccm už třikrát na stupně vítězů a mohl by se po 40leté pauze stát i českým vítězem závodu MS. "Kdyby se mu to povedlo právě v Brně, to by byla nádherná věc," zasní se Ulmanová. "Doufám v podporu diváků a vím, co se ode mne čeká. Slibuji, že pojedu na doraz, jinak mě to ani nebaví," tvrdí Pešek, jenž před cestou na okruh stihl pravidelné cvičení v posilovně, ale musel i na sponzorskou návštěvu pivovaru Starobrno.

"Jak na tom jsem, naznačí už kvalifikace. V závodě se musím soustředit na start, tam hodně ztrácím, a pak na poslední čtyři kola, během nichž se rozhoduje, a musím tam jet drsněji než soupeři," líčí Pešek a hned připomíná, že se málo mluví o tom, že za poslední čtyři roky dokončil závod MS v Brně jen jednou. Dvakrát mě tu zradila technika a jednou byla příčinou vyřazení má chyba, takže chci dojet a znovu se natlačit na pódium," říká Pešek.

Držet palce můžete v Brně i dalším šesti českým jezdcům. V nejslabší kubatuře jede i Karel Abraham a na divokou kartu pak Michal Šembera s Michalem Práškem. V kubatuře do 250 ccm doprovodí Jakuba Smrže na divokou kartu Michal Filla a Jiří Mayer.

Zvýšená kapacita, velkoplošné obrazovky

Na diváky čeká na Masarykově okruhu řada novinek. Především občerstvení má konečně jednotné a poměrně přijatelné ceny, takže pivo stojí 45 korun, půllitr nealko nápoje a teplé jídlo pořídíte pod stovku. Zvýšila se kapacita sedadlových tribun a na všech jsou navíc k dispozici velkoplošné obrazovky.

Pořadatelé ale žádají diváky, aby k dopravě využili kyvadlovou dopravu z města (zastávky Mendlovo náměstí a Starý Lískovec), a když už přece jen přijedou až k okruhem autem, aby stáli jen na vyhrazených parkovištích. Jinak riskují odtažení. Atraktivní doprovodný program obstará v sobotu ukázka letecké akrobacie a v neděli před závodem nejprestižnější třídy MotoGP pořadatelé slibují přelet stíhaček Gripen.

Reklama

Související témata: