Hlavní obsah

Crump na Markétě nevyhrál, ale je mistrem světa

PRAHA

Australský plochodrážník Jason Crump se stal podruhé mistrem světa, třebaže si v sobotu v Praze připsal nejhorší výsledek v sezoně v podobě pátého místa. Jeho jediný sok v boji o titul Američan Greg Hancock totiž na Markétě nepostoupil do semifinále osmé letošní Grand Prix a Crump už nemůže být v průběžném pořadí šampionátu předstižen. Vítězem závodu se stal Dán Hans Andersen.

Článek

"Je to úplně úžasné, letošní sezóna je přímo neuvěřitelná," řekl Crump na tiskové konferenci. Titul považuje za výsledek tvrdé práce. "Hodně jsem tomu letos dal, tím to je. Jsem strašně šťastný," řekl v obležení fotografů a desítek novinářů. "Hrozně bych chtěl poděkovat všem lidem kolem mě a hlavně rodině, která mě podporuje," uvedl jezdec Jawy. "Motorka je skvělá," pochválil českého výrobce.

Andersen se díky druhému triumfu v sezóně dostal už na šesté místo v průběžném pořadí, třebaže letos odjel teprve čtyři závody. Druhý byl Slovinec Matej Žagar a třetí Švéd Antonio Lindbäck. Ve finále jel také Jaroslaw Hampel, jenž do semifinále postoupil až na poslední chvíli z poslední osmé pozice. Polák bude jezdit v podzimních závodech české extraligy právě v barvách domácího klubu Olymp Praha.

Na úspěch si přiťukli plzeňskou dvanáctkou

Medailisté si na svůj úspěch přiťukli plzeňskou dvanáctkou. "Samozřejmě jsem moc rád," prohlásil před novináři Andersen, který se ve čtyřech startech vždy postavil na stupně vítězů a kvalifikoval se do Grand Prix i pro další rok. "Jsem rád, že mohu závodit proti Jasonovi, letos se mu daří, těším se na další souboje na dráze," prohlásil.

Žagara trochu mrzelo, že se mu nepodařilo vyhrát. "Ale dneska to bylo těžké. Je fajn, že celkově vyhrál Jason, nikdo jiný si to tolik nezaslouží," prohlásil Slovinec. Poprvé byl letos na stupních vítězů Švéd Lindbäck. "Dobře jsem se dnes bavil, závody se mi moc líbily," řekl s úsměvem závodník tmavé pleti původem z Brazílie.

Crump v sobotu poprvé v sezoně nepostoupil do finále, i tak se po roční pauze vrátil na trůn. Titul mohl začít oslavovat již po patnácté jízdě z třiadvaceti. Australan letos prožívá famózní sezonu. Z dosavadních sedmi závodů byl čtyřikrát první, dvakrát skončil druhý. Mezi trojicí nejlepších nebyl vedle Prahy už jen v minulém závodu ve Švédsku, kde dojel čtvrtý. V základní části na Markétě byl suverénní, z pěti jízd čtyři vyhrál a jednou skončil druhý.

Pádům se nevyhnul i Crump

Jezdci se na nové dráze na Markétě nevyhnuli mnoha pádům, na zemi se ocitl i Crump. Dokonce dvakrát upadl Lee Richardson, kterého z dráhy musela odvézt sanitka a Brit pak ze závodu odstoupil. Všechny nehody se však obešly bez vážnějších zranění.

Výborně zpočátku jezdil Australan Ryan Sullivan, který nahradil na poslední chvíli zraněného Brita Scotta Nichollse. Do třinácté jízdy ale přijel pozdě, byl vyloučen a jeho šance na úspěch zhasly.

České barvy hájil na divokou kartu startující Adrian Rymel, jenž zastoupil za zraněného Bohumila Brhela, ale nedařilo se mu. V poslední jízdě dokonce vlastní vinou upadl a byl vyloučen. Celkem získal dva body a skončil šestnáctý. Na dráhu se třikrát dostal jako náhradník i Luboš Tomíček, Rymla svými čtyřmi body porazil a obsadil dělené třinácté místo. Dvakrát se svezl také druhý český náhradník Zdeněk Simota, ale nebodoval.

Výsledky:
1. Andersen (Dán.) 25 b., 2. Žagar (Slovin.) 20, 3. Lindbäck (Švéd.) 18, 4. Hampel (Pol.) 16, 5. Crump 14, 6. Adams 12, 7. Sullivan (všichni Austr.) 9, 8. Iversen (Dán.) 8, ...13. Tomíček 4, 16. Rymel (oba ČR) 2.
Pořadí MS (po 8 z 10 závodů):
1. Crump 170 b., 2. Hancock (USA) 99, 3. Adams 92, 4. N. Pedersen (Dán.) 91, 5. Jonsson (Švéd.) 91, 6. Andersen 88.

Reklama