Hlavní obsah

Zuří válka hvězd! Hraje špinavou hru, obvinil soupeře bývalý šampión

Termas de Río Hondo

Ostrá slova, drsná obvinění. Tak vypadá válka hvězd. Rozhořela se po Velké ceně Argentiny motocyklistů, kdy se do sebe pustili bývalý šampión Valentino Rossi z Itálie a současný mistr světa, Španěl Marc Márquez. Druhý jmenovaný se opakovaně provinil proti pravidlům a způsobil Rossiho pád. Ital mu kvůli tomu po skončení Velké ceny slovně pořádně naložil. "Ničí náš sport, nebaví mě s ním bojovat, protože hraje špinavou hru," zlobil se muž s přezdívkou The Doctor.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Itala Valentina Rossiho pořádně naštval mistr světa v MotoGP Španěl Marc Márquez.

Článek

Italský jezdec byl pořádně nabroušený a před novináři spočítal, že během od pátečních tréninků do konce nedělního závodu ohrozil celkem čtyři soupeře. "Jednou se to může stát každému. Člověk udělá chybu, jsou to závody. Ale tohle?" kroutil hlavou známý Ital.

Po souboji s Márquezem přišel Rossi v Termas de Río Hondo o šanci na bodované umístění. Čtyři kola před cílem jej španělský rival po stíhací jízdě z konce pole předjel, jenže Ital se po závodě při zmínce o této situaci pořádně mračil. V boji o šesté místo se přitom Španěl dostal s Rossim do kontaktu a vytlačil jej na trávník, kde Ital upadl.

V té době už měl Márquez za sebou trestný průjezd uličkou v boxech kvůli nevídanému manévru při startovací proceduře, kdy těsně před rozsvícením zelených světel roztlačil motorku, aby nahodil zhaslý motor, a pak se v protisměru vrátil na své místo na roštu. A před incidentem s Rossim navíc najel zezadu do krajana Aleixe Espargara, který skončil mimo trať.

"Kdyby takhle jezdili všichni, bez respektu k soupeřům, byl by z toho nebezpečný sport. A to by mohlo špatně skončit. Něco musí následovat, ale já nejsem ředitel závodu," řekl Rossi a za vzájemný incident soupeře odsoudil. "Já už měl obavy, když jsem viděl na tabuli, že se blíží. On byl přitom o víc než sekundu rychlejší, proč nepočkal do příští zatáčky? Když mě dotáhl, úmyslně se mě dotkl. Narazil mi do nohy a do motorky, vystrčil mě ze stopy a já spadl. Asi mu to dělá radost," rozčiloval se.

Respekt pořád chybí

Vztah obou šampiónů není ideální od roku 2015. Tehdy Rossi bojoval o titul s týmovým kolegou Jorgem Lorenzem a souboj rozhodl incident s Márquezem v předposledním závodě. Rossi, který poté obvinil Márqueze, že krajanovi Lorenzovi pomáhá v cestě za titulem, způsobil Španělův pád. Za trest musel v závěrečném závodě odstartovat až z poslední řady a Lorenzo jej v konečném pořadí předstihl.

"Od Sepangu 2015 s ním nemám žádný vztah, takže tenhle incident nemůže nic zpřetrhat. Když on nemá respekt přede mnou, nemůžu ho mít ani já před ním," konstatoval Rossi. Nedělní událost přirovnal k vyhlášení války italský list Il Messaggero. "Oheň, který od Sepangu 2015 jen plápolal, se znovu naplno rozhořel. Válka mezi nimi oficiálně začala," napsal list.

Márquez z kolize nevyvázl beztrestně a v cíli dostal třicetisekundovou penalizaci. Z pátého místa kvůli tomu klesl mimo bodované pozice. Nepřipustil ale, že by se v případě Rossiho dopustil něčeho špatného. "Proti Valentinovi jsem neudělal nic zlého. Dělám chyby, ale jedno vím jistě: nikdy v kariéře jsem úmyslně nenajel do jiného jezdce," řekl Márquez. Po závodě se nicméně šel v boxech Rossimu omluvit, ale do garáže Yamahy nebyl vpuštěn.

Reklama