Hlavní obsah

Mistr světa Crump vyhrál plochodrážní Zlatou přilbu, Jirout devátý

Mistr světa Jason Crump vyhrál v Pardubicích 58. ročník plochodrážního závodu o Zlatou přilbu. V ryze zahraničním finále záhy ujel všem pěti soupeřům a vrátil cennou trofej do australských rukou. Jezdci z této země vyhráli osm z posledních deseti ročníků, Crump zopakoval triumf z roku 2002. Nejlepším českým jezdcem byl celkově devátý Marian Jirout.

Foto: Aleš Suchánek

Australan Jason Crump při Zlaté přilbě v Pardubicích.

Článek
Fotogalerie

Crump v průběhu celého dnešní klání neměl jediný vážný problém, a třebaže v některých jízdách už coby jistý postupující ani nemusel nastoupit, testoval svůj motocykl a předváděl fantastické manévry. Ve finále všem ujel od startu a na soupeře zbyl pouze boj o druhé místo. O to se poprali Dánové a z dramatického duelu vyšel vítězně Hans Andersen, který v posledním kole předjel Nickiho Pedersena.

V malém finále vypil kalich hořkosti až do dna obhájce vítězství Scott Nicholls. Toho z účasti ve finále nečekaně vyřadil v poslední semifinálové jízdě Polák Krysztof Kasprzak. Angličanovi navíc na startu vypověděl službu motocykl a do boje o sedmou pozici ani nevyjel.

Crump zhruba v polovině závodu vyměnil starý motor za nový, ale právě při dalších jízdách s ním nebyl úplně spokojen. Na finále tedy do svého motocyklu vrátil původní agregát. "A byl to dobrý tah. Motorka jela skvěle, navíc se mi ve finále podařil start," uvedl vítěz. "Jsem rád, že se mi to povedlo," řekl.

Dánové přiznali, že na Crumpa neměli

Dánské jezdce výkony potěšily, ale při pohledu na cenu se zasnili. Oba by ji prý měli rádi doma. "Ale já jsem se ve finále soustředil pouze na boj o druhé místo, Jason (Crump) byl trochu někde jinde," připustil Andersen. "Jsem rád aspoň za ty stupně vítězů, byl to kvalitní závod na konci sezony," doplnil Pedersen.

V základních skupinách i ve čtvrtfinále špičkově obsazeného závodu favorité prokazovali své kvality a bez potíží si zajistili postup do semifinále. Ve čtvrtfinále bylo také šest Čechů, ale mezi poslední dvanáctku se dostal jen Jirout.

Poslední čtvrtfinálová jízda se musela opakovat, neboť po lehkém střetu s Crumpem dramaticky havaroval Jernej Kolenko, kterého po přímém nárazu do bariéry v plné rychlosti musela odvézt sanitka. Slovinec má těžký otřes mozku a zůstane v nemocnici na pozorování, neboť lékaři vyslovili podezření na zlomeninu obratle.

O dramatické chvíle nebylo nouze ani v semifinálových jízdách, hned v druhé totiž upadli tři jezdci, mezi nimi další favorit Leigh Adams z Austrálie, čtyřnásobný vítěz Zlaté přilby a dnes nakonec šestý. Všichni tři kolizi přestáli bez zranění a nastoupili i do dalších jízd.

V semifinále se nesmírně dařilo vítězi pražské Grand Prix Andersenovi z Dánska, naopak nepostoupil Jirout. Ten druhou jízdu vinou technické poruchy ani nedokončil. "Diváci byli skvělí, ale já jsem udělal na houby výsledek," řekl nejlepší z Čechů a pochválil zhruba 15.000 lidí v hledišti.

Zlatá přilba:
1. Crump (Austr.), 2. Andersen, 3. Pedersen (oba Dán.), 4. Ulamek, 5. Kasprzak (oba Pol.), 6. Adams (Austr.), 7. Bjerre (Dán.), 8. Lindgren (Švéd.), 9. Jirout (ČR), 10. Pavlič (Chorv.).

Reklama