Hlavní obsah

Jiroutovi finále Zlaté přilby uniklo, zamíří na pracák

PARDUBICE

Dočkal se bouřlivého aplausu, ač do vytouženého finále neproklouzl. Z českých plochodrážníků byl Marian Jirout v 58. ročníku Zlaté přilby nejlepší - devátý. "Chtěl jsem finále, tohle je výsledek na houby," pravil zklamaně po bitvě, do které vyrazil vybaven lépe než na jiné závody.

Foto: Aleš Suchánek

Marian Jirout byl na devátém místě nejlepším českým závodníkem na Zlaté Přilbě v Pardubicích.

Článek

Techniku měl od Aleše Drymla, který po zranění předčasně ukončil sezónu, měl k dispozici na souboj s hvězdami seriálu Grand Prix, kde před lety sám také startoval. "Bylo to znát," pochvaloval si motor GM. Přesto se mu nevyhnuly technické problémy, zastavil ho prasklý řetěz. Epizodně musel přeskočit na Jawu. Lehce ale prošel vylučovacími boji i přes čtvrtfinále. Patnáct tisíc diváků, které závod v báječném počasí končícího babího léta přilákal, ho ale nedohnalo dále.

"Moc jsem chtěl velké finále," lamentoval pardubický jezdec, který musel v krátké době překousnout druhé zklamání. V pátek jeho klub - ač si pozval i australskou hvězdu Adamse - neuspěl v baráži o extraligu se Mšenem. "Opravdu není co slavit," odmítal Jirout jakékoli gratulace k tomu, že byl hlavní českou hvězdou plochodrážního víkendu.

"Ale jinak v sezóně žádný pořádný výsledek nemám," krčil rameny jezdec, který shodou okolností dostal do Zlaté přilby číslo připomínající jeho věk. Letos slavil třicetiny.

Zranění obratlů pozastavilo kariéru

Kdysi jezdil mezi elitou. Ve Zlaté přilbě byl opakovaně ve finále, jednou dokonce druhý. Startoval i v prestižní britské lize. Před lety ho ale srazilo těžké zranění obratlů při autonehodě.

Nyní jezdí za Pardubice a za maďarský Miskolc, který startuje v nižších soutěžích. "Chtěl jsem lepší výsledek kvůli shánění sponzorů, na uživení to totiž moc není. Teď je po sezóně, takže vyrazím na pracák, uvidím jak dopadnu, ale příští rok na to zase půjdu," dodal.

Tajemní naopak zůstávají bratři Drymlové, kteří se tentokrát ujali role komentujících spolupracovníků televize. "Svezeme se cvičně někdy v příštích dnech a podle pocitů se rozhodneme," ohlásil Lukáš Dryml, který přestal se závoděním v létě, kdy se jeho bratr Aleš těžce zranil v britské lize a neobhajoval tak ani třetí místo ve Zlaté přilbě.

Reklama