Hlavní obsah

Nečekané vlastní chyby připravily Rossiho o další titul

Nevídané vlastní chyby připravily Valentina Rossiho o šestý titul v nejsilnější kubatuře silničních motocyklů MotoGP za sebou. V nedělním závěrečném závodu ve Valencii nejprve pokazil start z pole position a později v přemíře snahy dostat se do čela upadl. To se mu stalo naposledy loni v září v Japonsku. Z titulu se tak raduje jeho bývalý stájový kolega Nicky Hayden z USA.

Článek

Před šesti lety famózního Rossiho porazil také Američan - Kenny Roberts junior, od té doby ale miláček italských fanoušků královské třídě kraloval. Než přestoupil k Yamaze, jezdil až do roku 2003 v barvách Hondy stejně jako Hayden. "Je to skvělý a férový jezdec, kamarád. Přátelím se i s jeho rodinou a otcem. Moc mu to přeji," prohlásil po nevydařeném nedělním závodu Rossi.

Sedminásobný světový šampion má v nejsilnější kategorii pět titulů stejně jako Australan Michael Doohan. V čele této statistiky se tak neodpoutal, třebaže měl před posledním závodem sezony náskok osmi bodů. Třídě MotoGP, v níž se změnily tehdejší pětistovky v roce 2002, vyhrával až do letošního roku pouze on. "To je život, nemůžu pořád vyhrávat," nedělal si moc velkou hlavu z porážky.

Do boje ho vrátilo Brno

Sedmadvacetiletý Rossi přiznal, že ve Valencii prožil těžký závod. "Měl jsem problémy," uvedl Ital, který cílem projel nakonec jako třináctý, neboť po pádu ještě na motocykl nasedl a bojoval. "Když se upadne, je to vždycky chyba. A já chyboval i na startu," komentoval nevydařený úvod, třebaže jel z pole position.

Rossi měl na Haydena na konci červenci manko 51 bodů, ale i tak se dokázal do boje o titul vrátit. "Díky závodu v Brně," připomněl druhé místo ve Velké ceně ČR, které jej vrátilo do boje o titul. "Byl to emotivní rok, jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. Bohužel jsme to nedotáhli do konce. Ale taky jsem zajel několik skvělých závodů, nemůžu být úplně nespokojený," řekl.

Letošní motoristická sezona pro něj ještě nekončí, v listopadu zkusí Ital štěstí v předposlední soutěži světového šampionátu v rallye na Novém Zélandu. Za volant speciálu usedne podruhé v kariéře, tentokrát do subaru od soukromého týmu Subaru World Rally Team. Premiéru v mistrovství světa v rallye si Rossi odbyl v roce 2002 v Británii, kde nedokončil ani první den.

Reklama

Související témata: