Hlavní obsah

Krasobruslař Březina skončil znovu druhý v závodě Grand Prix

Krasobruslař Michal Březina potvrdil, že má v první polovině sezony výbornou formu. Po druhém místě z Americké brusle dnes skončil druhý i v dalším závodě Grand Prix v Helsinkách a má velmi blízko k účasti ve finále seriálu, kam postoupí šest nejlepších krasobruslařů. Český reprezentant nestačil jen na dvojnásobného olympijského vítěze Juzurua Hanjua z Japonska.

Foto: ČOV/Jan Malý

Krasobruslař Michal Březina skončil na druhém místě (archivní foto)

Článek

Březinu aktuálně zdobí velká jistota při čtverných skocích, znovu zařadil čtverný salchow v kombinaci. Vzápětí sice upadl při trojitém axelu, ale nenechal se rozhodit a zbytek volné jízdy dojel bez výraznějšího zaváhání.

"Jízda byla docela vyrovnaná, vypadala dobře. Na konci jsem udržel nervy, koncentraci a hlavně i to druhé místo," řekl Březina na facebookovém profilu krasobruslařského svazu. "Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že nakonec pojedu finále. Myslím si, že s dvěma druhými místy se tam vejdu," dodal.

Za volnou jízdu dostal ještě o sedm bodů více než před dvěma týdny v USA a v součtu se životním krátkým programem, při kterém v sobotu poprvé v kariéře překonal devadesátibodovou hranici, si vylepšil maximum na 257,98 bodu. Takový bodový součet nenasbíral ani v době, kdy měli muži volnou jízdu o půl minuty a jeden skok delší.

"Na začátku tam ale byla docela velká chyba, axela normálně nekazím. Ani teď nevím, co se stalo, podívám se na video, co tam vlastně bylo. Už mi volal i trenér a hned mě sprdnul, co si to dovoluju padat u axela," dodal Březina.

Na suverénního Hanjua v Helsinkách nikdo neměl. Japonec zařadil čtyři čtverné skoky včetně unikátní sekvence čtverného toeloopu s trojitým axelem a jako první v této sezoně dostal za volnou jízdu více než 190 bodů. Celkově jich nasbíral 297,12 a soupeře nechal za sebou o více než čtyřicet bodů.

Zbytku světa ale Březina vévodil. Porazil mimo jiné chybující bronzové medailisty z MS 2018 a 2017 Michaila Koljadu z Ruska a Ťin Po-janga z Číny. Ti se nedostali ani na stupně vítězů, předčil je čerstvě sedmnáctiletý Korejec Čcha Čun-hwan, který se stejně jako Hanju připravuje pod vedením trenéra Briana Orsera.

Březina mladičkého Korejce nechal za sebou o bezmála patnáct bodů. Díky dvěma druhým místům si do celkového pořadí zapsal 26 bodů a má velmi dobrou pozici v boji o finále Grand Prix. Musí ale čekat, jak si povedou krasobruslaři v dalších třech závodech. Řada závodníků má ještě před sebou druhý start a například úřadující vicemistr Evropy Dmitrij Alijev z Ruska ještě do Grand Prix nezasáhl.

Závod krasobruslařského seriálu Grand Prix v Helsinkách:
Muži:
1. Hanju (Jap.) 297,12,
2. Březina (ČR) 257,98,
3. Čcha Čun-hwan (Korea) 243,19.

Reklama