Hlavní obsah

Pět našich jezdců na startu 24 hodin Le Mans

Karel FeltPrávo

Nejen pět českých pilotů, ale poprvé v 75leté historii i český tým startuje v nejslavnějším vytrvalostním okruhovém závodě na světě 24 hodin Le Mans. Škoda Charouz Racing System pojede o víkendu v kategorii LMP1 mezi nejsilnějšími prototypy, z nichž se rekrutuje i absolutní vítěz.

Článek

„Už ze samotného startu máme velikou radost, a i když jedeme poprvé, neklademe si malé cíle. Na absolutní špičce očekávám tovární prototypy Audi a Peugeot, my chceme nejen dokončit závod, ale dostat se mezi deset nejlepších, vůz Lola B07/Judd 17 na to určitě má,“ řekl Právu manažer týmu Antonín Charouz.

Posádku se startovním číslem 15 tvoří malajský pilot se zkušenostmi z F1 Alex Yoong, německý dravec Stefan Mücke a Charouzův syn Jan, který bude v necelých dvaceti letech nejmladším účastníkem závodu. „Naskakuje mi vzrušením husí kůže. Bude to nevšední zážitek a já věřím, že v tomto supertěžkém klání obstojím,“ přál si Jan Charouz. „Čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans je úžasný závod, moc se těším a jsem optimista. Našemu týmu chybějí jen zkušenosti, jinak je na vysoké profesionální úrovni,“ tvrdil Alex Yoong.

V elitní kategorii LMP1 startuje 16 vozů. Největším favoritem je tovární tým se třemi prototypy Audi R10. Číslo 1 má posádka Pirro, Biela, Werner, tento vůz obhajuje loňské prvenství. V sestavě dalších továrních vozů jsou i bývalí jezdci F1 Skot McNish a Ital Capello.

Vážným konkurentem Audi budou dva tovární Peugeoty 908, které jsou letošní novinkou. První posádku tvoří expiloti F1 J. Villeneuve a Gené společně s talentovaným Francouzem Minassianem. Ve druhé jede další veterán F1, Lamy. Soupeři pro Charouzovu Lolu Judd by měly být především vozy Courrage, Pescarolo, Zytek, Lola Audi a Dome Judd.

O šesté pole position

O své šesté pole position v Le Mans bude usilovat česká okruhová jednička Enge v britském týmu s vozem Aston Martin DBR9 (startovní číslo 7), kterých bude v patnáctičlenném startovním poli kategorie LMGT1 celkem šest. S Engem se mají střídat Nizozemec Peter Kox a Brit Johny Herbert. „Pětkrát za sebou jsem zajel pole position, chci ho i pošesté a k němu druhé vítězství ve třídě,“ nechal se slyšet Tomáš Enge, jenž kategorii GT1 v Le Mans vyhrál už v roce 2003 s vozem Ferrari 550 Maranello.

Vozy této italské značky budou pro Aston Martin velkým soupeřem. V jednom z nich, v ruském týmu Convers Menx, se objeví Češi Robert Pergl a Tomáš Kostka společně s Rusem Alexejem Vasiljevem (číslo 67). Jaroslav Janiš je nováčkem na startu Le Mans a pojede mezi 13 auty v kategorii LMGT2 s vozem Spyker C8 (číslo 86), za jehož volantem se s ním budou nizozemský jezdec Marc Hezemans a Brit Jonny Kane.

Celkem se na start letošního závodu 24 hodin Le Mans postaví celkem 55 vozů s více než 150 jezdci z dvaceti zemí. Startuje se v sobotu už v 15 hodin, vstupy ze závodu vysílá TV Galaxie.

Reklama