Hlavní obsah

Nová Paka uvidí rekordní autokros

PRAHA

Rekordní účast v celé historii autokrosového ME slibuje letošní pátý díl šampionátu, který hostí v neděli Nová Paka. Přijet tam má 123 jezdců ze 16 zemí.

Foto: www.autokros.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tolik aut jsme ve Štikovské rokli ještě nikdy neměli, a to u nás jezdíme Evropu od roku 1979 a společně s italskou Maggiorou jsme tradičně nejobsazovanějším podnikem mistrovství," tvrdí ředitel novopackého závodu Vladimír Preisler a přiznává, že nestačí parkovací místa v depu. „Tam se vejde 98 závodníků, ostatní musíme umístit přes cestu ke kempu."

Přijede prakticky kompletní evropská špička, v níž prim hrají čeští a němečtí autokrosaři. „Řekl bych, že všichni jezdci se těší do Nové Paky na svátek autokrosu. Tisíce diváků tam vytvářejí parádní atmosféru, až naskakuje husí kůže," říká Roman Kalvoda, jenž vyhrál předchozí díl ME v Seelowě, čímž uťal letošní sérii triumfů Němců. „Od roku 2003 vítězí v Nové Pace pouze domácí jezdci a doufám, že tradice se udrží a zase bude znít naše hymna," doplňuje Preisler.

„Na domácí trati jsme jako Češi favority, ať už mám tu roli přijmout já nebo obhájce titulu Bartoš či matador Hošek, ale cizince nelze podceňovat. Vynikající jsou Němci Engel a Stubbe i Nizozemec Albers, který stál letos už dvakrát na stupních. Mým velkým snem je právě ve Štikovské rokli závod ME vyhrát. Před dvěma lety jsem tam vedl finále a selhala technika, takže snad to vyjde letos, raději to však nechci říkat moc nahlas. Každopádně jsme udělali hodně pro vylepšení bugyny, už v Seelowě se vyplatila práce na nové převodovce, konečně jsme to sladili s výkonem motoru a snad se přiblížili optimálnímu řešení," líčí Kalvoda.

Déšť způsobil problémy 

Reprezentační sestavě nyní chybí se zlomenou rukou úřadující vicemistr Evropy divize III do 4000 ccm Keřka a diváci neuvidí na trati ani obhájce titulu v divizi III do 1600 ccm Turka, který letos nezávodí. Má však mezi krajany důstojné nástupce, vždyť první čtyři příčky šampionátu v této třídě ovládají Hanák, Musil, Nosálek a Svoboda.

Pořadatelé na poslední chvíli řeší nečekané starosti s úpravou dráhy, protože nedávné průtrže mračen způsobily erozi půdy. „Dešťový příval odnesl z tratě tak 50 nákladních aut materiálu, teď to rychle navážíme zpátky," vysvětluje Preisler s tím, že nedopatření v podobě vypuštění přilehlého rybníka jim pak vzalo zdroj vody pro kropení tratě v případě prašnosti.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články