Hlavní obsah

Janiš musel prchnout z hořícího spykeru a sám hasil

PRAHA

Hodně horké chvilky zažil při nedělním závodu na Nürburgringu český jezdec Jaroslav Janiš. Jeho Spyker se vzňal a pilot měl veliké štěstí, že se dostal z kapotovaného auta zdravý a bez vážnější újmy. V pondělí se rozdělil s Právem o zážitky, které pro něho sice nejsou zcela nové, ale rozhodně po jejich reprízách netouží.

Článek

„Už jsem se několikrát dostal do situace, kdy mi chytlo auto. Jednou dokonce na domácím mistrovství, při střídání v mercedesu s Antonínem Charouzem. Tehdy stříkl na kapotu benzín a už to bylo. Jenže tyhle požáry se hasí rychle. Ten nedělní byl nejhorší, jaký jsem zažil, a musím říct, že prvních deset patnáct sekund mi bylo opravdu pořádně horko a měl jsem i trochu strach,“ řekl Janiš do telefonu.

„Důvod požáru zatím neznáme. Jel jsem na pátém místě, závod byl dobře rozjetý. Říkal jsem si, že konečně dojedeme do cíle. Najednou vyletěla nahoru teplota vody a oleje, prudce klesl výkon motoru a auto se vzňalo. Vůz je krátký, hořel odzadu a za mou sedačkou chytily plasty. Kabina byla plná dýmu. Trvalo mi asi deset sekund, než jsem rozepnul pásy, odpojil se od láhve s pitím a od rádia. Už jsem začal kuckat. Neviděl jsem na dveře a nemohl jsem nahmátnout kliku. Když se mi to povedlo, vystřelil jsem ven. Připadalo mi to jako věčnost. Naštěstí jsem se moc nenadýchal a sám ještě nehořel,“ popsal situaci už s nadhledem jezdec.

„Nějací lidé se pokoušeli auto hasit, ale nešlo jim to, tak jsem pomáhal. Trvalo to dlouho, škody jsou velké. Nejvíc mě mrzí, že jsem zase nedojel,“ posteskl si Janiš s tím, že na odpočinek má jen dva dny, o víkendu jede na německém Oscherslebenu závod FIA GT s Ferrari 430. „To dojíždí dobře, snad si spravím chuť,“ přál si jezdec.

Reklama