Hlavní obsah

Vršecký vyhrál na Nürburgringu pohárový závod tahačů

NÜRBURGRING

Český pilot David Vršecký vyhrál nedělní pohárový závod v rámci pátého dílu Evropského poháru tahačů na německém Nürburgringu. Jezdec týmu Buggyra byl zároveň nejúspěšnějším závodníkem celého víkendu; v neděli přidal ještě třetí místo v kvalifikační jízdě, zatímco v sobotu byl dvakrát druhý.

Článek

Vršeckého švýcarský týmový kolega Markus Bösiger vyhrál po dvou sobotních triumfech i nedělní kvalifikační závod, ale ten pohárový po kolizi nedokončil. Byl to jeho první nezdar v sezóně, přesto stále kraluje průběžnému pořadí. Vršecký je třetí za španělským obhájcem titulu Antoniem Albacetem. Michal Dolák zůstal v Německu bez bodu. V kvalifikaci dojel až na 13. místě a kvůli poruše převodovky do pohárové jízdy nenastoupil.

V měřeném tréninku vylepšil Bösiger páteční traťový rekord o tři setiny sekundy a opět se postavil na nejvýhodnější pozici na startovním roštu kvalifikační jízdy. Místo v první řadě si zajistil i Albacete, který porazil o osm setin Vršeckého. Start Bösigerovi vyšel perfektně, zatímco Albacete si pohlídal pozici před Vršeckým. Ten naopak musel odolávat náporu domácího Jochena Hahna, kterého hlasitě povzbuzovaly zaplněné tribuny.

"Dráha byla hrozně nagumovaná a radši jsem jel na jistotu. Dostával jsem pravidelně vysílačkou hlášení o odstupech a viděl i v zrcátkách, že se (Hahn) přiblížil, tak jsem trochu přidal. Nějakou rezervu jsem ještě měl," řekl jednatřicetiletý pilot spolupracovníkovi ČTK.

V úvodu pohárového závodu došlo v první zatáčce k hromadné kolizi a závod skončil mimo jiné pro Bösigera a Hahna. Nepřehlednou situaci ale zvládl Vršecký, jehož nástup zachytil jen Albacete. Spolu pak vytvořili tandem, který se zbytku pole rychle vzdálil. Španěl postupně naznačil několik útoků, ale Vršeckého už v cestě za vítězstvím nezastavil.

"Jsem fakt nadšený, protože tolik bodů za víkend jsem ještě nikdy nenasbíral. Navíc jsem vyhrál na okruhu, kde se to velice oceňuje. A taky jsem celkem slušně odskočil (v celkovém pořadí) Körberovi s Hahnem, což je taky paráda," uvedl Vršecký.

Reklama