Hlavní obsah

Vršecký vyhrál pohárový závod tahačů v Misanu

MISANO

David Vršecký se stal vítězem nedělního hlavního závodu Evropského poháru tahačů v italském Misanu. Český jezdec vyhrál dramatický souboj, při kterém se několikrát měnilo pořadí na čelních pozicích. Hůře se vedlo jeho týmovému kolegovi Markusi Bösigerovi, který po druhém místě v kvalifikační jízdě v pohárovém měření sil na stupně vítězů nevystoupil.

Článek

Během víkendového závodu si ale udržel v čele šampionátu náskok 33 bodů a má velkou šanci, že za dva týdny ve španělské Jaramě bude slavit titul.

První z dvojice dnešních závodů zdramatizoval ranní měřený trénink, v němž se dařilo Vršeckému. Ten si pochvaloval jízdní vlastnosti svého vozu a na start šel z prvního místa. Jenže zaváhal a do první zatáčky šel dopředu Španěl Antonio Albacete s vozem MAN, který nakonec kvalifikační závod vyhrál. Vršecký se ve třetím kole pokusil o útok, čehož využil Bösiger a dostal se před něj. Pak se již oba roudnické vozy stáhly a vzhledem k celkovému pořadí dojížděly v klidu za španělským pilotem.

Pohárový závod už mohl teoreticky přinést Bösigerovi mistrovskou definitivu a Švýcar začal skvěle. Využil Albaceteho zaváhání při letmém startu a do následné bitvy šel na prvním místě. Dlouho se zdálo, že se nic podstatného stát nemůže, jenže v sedmém kole chyboval Albacete podruhé: na hranici pravidel zaútočil na Bösigera, který útok ustál zatímco Albacete se propadl na čtvrté místo.

Körber byl rád, že dojel čtvrtý 

S útoky ale ještě nebyl konec a překvapivě se do loterie o mistrovský titul zapojil i někdejší jezdec Buggyry Gerd Körber. Jeho útok stál Bösigera pád na čtvrté místo a Körber byl nakonec vůbec rád, že dojel na bodovaném místě. Zaváhání soupeřů využil Vršecký, protáhl se do čela a vedení udržel.

Český jezdec byl šťastný z vítězství, ale šokovaný z toho, co se kolem něj dělo. "Co se dnes dělo, to už je opravdu nad rámec normálních závodů a fair play. Připadá mi to jako hon na jednoho jezdce (Bösigera), aby se mu nepodařilo vyhrát. Nejdříve si počínal příliš tvrdě Albacete, pak tomu zase pomohl Körber a výsledkem je nejen ztráta bodů, ale opět rozbité Bösigerovo auto," prohlásil Vršecký nazlobeným hlasem.

Roudnická stáj podala proti průběhu závodu okamžitě protest, který byl ale zamítnut. "Jediný výsledek jednání je, že Bösiger spadl ještě o jedno místo. Podle komisařů si nepočínal fair v boji o čtvrté místo a po výměně míst s Bellokem byl klasifikován jako pátý," uvedl šéf týmu Martin Landsdorf.

Výsledky - neděle:
Kvalifikace (8 kol): 1. Albacete (Šp./MAN) 16:22,324 min., 2. Bösiger (Švýc./Buggyra) -5,003, 3. Vršecký (ČR/Buggyra) -5,053, 4. Körber (Něm./MAN) -6,618, 5. Belloc (Fr./MAN) -10,108, 6. Hahn (Něm./Mercedes) -10,029.
Pohárový závod (12 kol): 1. Vršecký 24:38,579, 2. Albacete -1,787, 3. Hahn -5,449, 4. Belloc -13,327, 5. Bösiger - 14,021, 6. Körber -14,542.
Průběžné pořadí EP:
Jednotlivci: 1. Bösiger 384 b., 2. Albacete 351, 3. Vršecký 316, 4. Hahn 237, 5. Körber 228, 6. Allgäuer (Rak./MAN) 135, ...10. Vojtíšek (ČR/Renault) 43, 18. Dolák (ČR/MAN) 10.
Týmy: 1. Buggyra (Vršecký, Bösiger) 768, 2. MAN (Körber, Allgäuer) 495, 3. Mercedes (Hahn, Sanjuan/Šp.) 395.

Reklama