Hlavní obsah

Matějovský ukončil svoji nejlepší sezónu v Poháru octavií

PRAHA

Svoji nejúspěšnější sezónu má za sebou jezdec královéhradeckého týmu O2 Motorsport Michal Matějovský, který v úterý oslavil 22. narozeniny. V prestižním seriálu Česká pojišťovna Škoda Octavia cup vybojoval celkové třetí místo. Podruhé v řadě triumfoval ve Škoda – Česká pojišťovna Challenge a na závěr si vyzkoušel i Evropský pohár FIA cestovních vozů. Na stupních vítězů stával pravidelně v průběhu roku i v německém BMW 1 Challenge.

Článek

Stejně jako loni jej v prestižním poháru octavií provázela smůla. Po úvodním vítězství přišel jednou o body kvůli protestu, zradila jej i technika a před posledním dvojzávodem to opět vypadalo, že zůstane pod stupni vítězů. Na poslední chvíli však ukázal největším soupeřům záda a nakonec se vešel do trojice nejlepších za Erika Janiše a Václava Brejlu.

„Je to doposud moje nejlepší umístění v tomto prestižním poháru a jako takového si ho velmi cením. Samozřejmě mne strašně mrzí smůla, která nás provázela již druhou sezónu,“ řekl po posledním závodě Michal Matějovský. Ve volném vyzývacím závodě v Brně pak konkurenci na brněnském okruhu s převahou porazil.

Syn bývalého mistra Evropy v závodech tahačů Stanislava Matějovského přesvědčil, že v jeho žilách koluje po otci závodnická krev. O tom, co pojede v nové sezóně, zatím není jasno. Pohár octavií však pokračuje i v příští sezóně a mladý Matějovský si zřejmě nenechá ujít příležitost, aby se konečně zapsal mezi celkové vítěze.

Od Benátek odjížděl smutný 

Minulý víkend se postavil na start Evropského poháru FIA cestovních vozů (FIA ETCC) s Alfou Romeo 156 S 2000, která byla jediná ve více než třicetičlenném startovním poli a navíc patřila k nejstarším vozům. Matějovský přesto jezdil v tréninku a kvalifikaci mezi desátým až třináctým místem. V závodě začal výborně, ale porucha motoru ho zastavila v boji o první desítku. I když odjížděl z okruhu Adria u Benátek smutný, vezl si alespoň cenné zkušenosti.

„Na motoru došlo k mechanickému poškození, které nám nedovolilo v závodech pokračovat. Byli jsme z toho hodně smutní, protože jsme se dobře připravili. Jak je vidět z výsledků kvalifikace i z průběhu úvodu prvního závodu, Michal měl na umístění mezi první dvanáctkou jezdců,“ konstatoval manažer týmu Stanislav Matějovský.

Také další jezdci z Matějovského stáje si vedli letos velmi dobře. Ostřílený matador Miroslav Forman (48) v barvách týmu Alacatel-Lucent Motorsport s Alfou Romeo a v závěru s Audi A4 zvítězil v domácím okruhovém mistrovství divize 4 do 2000 ccm.

Laura Hájková (18) zajela na Hockenheimringu se Škodou Octavií dvě čtvrtá místa v Divinol Tourenwagen cup a domů si přivezla z Německa i trofeje Pilot 2007 a cenu pro nejrychlejší ženu seriálu.

Čtrnáctiletý Jiří Forman startoval úspěšně v motokárovém šampionátu ve Velké Británii. Při evropské konfrontaci v Monaku jej o stupně vítězů připravila technická závada. V domácím mistrovství mladých motokáristů skončil o rok mladší Radim Maxa třetí ve své kategorii.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint