Hlavní obsah

Janák po triumfech s octavií zvládá i rychlé porsche

PRAHA

Závodění s elegantními vozy Porsche, to je záležitost pro motoristické labužníky. V pohárových seriálech této značky letos úspěšně účinkoval Jiří Janák. „Sbíral jsem především zkušenosti na dosud neznámých okruzích a seznamoval se s vozem, který vyžaduje odlišný jezdecký styl. Určitě jsem se toho hodně přiučil,“ ohlédl se za sezónou 24letý jezdec z Ústí nad Orlicí.

Článek

V předposledním díle Porsche Carrera cupu v Barceloně stál Janák na bedně. „Třetí místo bylo překvapením pro soupeře a pro mne důkazem, že si s autem rozumím,“ říká Janák, jenž se v barvách týmu Schnabel Engineering prosadil na celkové 8. místo a byl označen za objev sezóny.

Z neznámého mladíka se stal obávaný soupeř, jenž se neztratil ani v Porsche Supercupu, který se jezdí v rámci šampionátu formule 1. „Měl jsem dost technických problémů, někdy i po úderech soupeřů. Když jsem ale dojel, tak většinou na bodech v první desítce,“ líčí Janák.

Jeho otec, úspěšný prodejce automobilů ve východních Čechách, k tomu říká: „Spojení obou pohárů není pro tým snadné. Supercup je po všech stránkách náročnější, chtěli bychom ho ale jet i příští rok. Určitě je dobré, že o Jirku mají teď zájem špičkové týmy. Samozřejmě vše bude záležet na jednáních a především na financích,“ říká Jiří Janák senior. Jeho potomek v letech 2005 a 2006 vyhrál doma prestižní Česká pojišťovna Škoda Octavia cup.

Letos sice závodil v zahraničí, ale v Maděryčově Audi A4 vyhrál šestihodinový Epilog při loučení se sezónou na Masarykově okruhu. Už také stihl odevzdat diplomovou práci na právnické fakultě v Olomouci, teď ho čekají státnice a příští rok by už se chtěl věnovat závodění jako promovaný právník. „Ještě letos ale budeme testovat nový, silnější vůz Porsche. Jirka by se ale chtěl víc ukázat i na domácích okruzích. Pokud to termínově půjde sladit, pak nejspíš v nejsilnější třídě divize 4 cestovních vozů,“ naznačil Janák senior plány pro rok 2008.

Reklama