Hlavní obsah

Montoya byl vyhlášen Nováčkem roku v NASCAR

Bývalý pilot formule 1 Juan Pablo Montoya zakončil premiérovou sezónu v zámořském seriálu NASCAR titulem pro Nováčka roku. V právě skončeném ročníku dokázal vyhrát závod v Sonomě, dvakrát byl nejrychlejší v kvalifikaci a v konečném pořadí byl po 36 dílech soutěže nejvýše z debutantů na 20. místě. Oceněn byl po nedělním závěrečném závodě v Homesteadu, ve kterém dojel patnáctý.

Foto: Profimedia

Juan Pablo Montoya se raduje z prvního vítězství v americké sérii Nascar - ilustrační fotografie.

Článek

"Už jsem byl nováčkem v mnoha sériích, teď je to ale vzhledem k mým zkušenostem z minula hodně odlišné. Se zavřenými auty jsem dosud neměl co do činění, ale ze své formulové minulosti jsem vytěžil maximum," uvedl dvaatřicetiletý Kolumbijec, který je jediným jezdcem v historii, který dokázal vyhrát během kariéry prestižní seriál CART a slavné závody 500 mil v Indianapolis a 24 hodin v Daytoně - navíc všechny hned při prvním startu.

Vládcem NASCAR se stal stejně jako před rokem dvaatřicetiletý Jimmie Johnson, vítěz deseti závodů sezóny uhájil v homesteadské derniéře náskok před Jeffem Gordonem, kolegou z týmu Hendrick Motorsports a čtyřnásobným vítězem seriálu.

Staronový šampión vydělal v sezóně na prémiích zhruba 7,5 miliónu dolarů, ještě dvacátý Montoya získal dohromady 4,8 miliónu a přes milión a půl se dostalo v lukrativním seriálu celkem 49 jezdců.

Reklama

Související témata: