Hlavní obsah

Ekström opět ovládl Závod šampiónů, ve finále porazil Schumachera

LONDÝN

Prestižní automobilovou exhibici Race of Champions na upraveném londýnském stadiónu Wembley vyhrál stejně jako vloni v Paříži švédský pilot Mattias Ekström. Účastník seriálu cestovních vozů DTM obhájil prvenství poté, co ve finálové jízdě porazil slavného Michaela Schumachera, sedminásobného mistra světa formule 1.

Článek

Osmatřicetiletý Němec, který vloni ukončil kariéru, vyhrál alespoň takzvaný Pohár národů, ve kterém byl jeho partnerem současný pilot stáje Toro Rosso Sebastian Vettel.

Před rokem na Stade de France nestačil na Ekströma rallyeový mistr světa Sébastien Loeb. Po skalpu další živoucí legendy automobilového sportu Švéd i letos zářil štěstím. "Jet v takovém finále s Michaelem, před tolika fanoušky a ještě vyhrát. To je sen. A nejen můj, ale sen každého závodníka," jásal Ekström, který jako první od úspěšné obhajoby Didiera Auriola v roce 1994 dokázal zopakovat prvenství.

"Já se s tím nějak srovnám, že mě Mattias porazil. Zřejmě mi ale sedí víc auta s nezakrytými koly," komentoval Schumacher sportovně svoji prohru na asfaltovém miniokruhu se spoustou zatáček a překřížením tratí.

Schumacher postupně vyřadil pilota rallye Henninga Solberga, formulového jezdce Jensona Buttona a v semifinále nováčka F1 Sebastiena Bourdaise. Ekströmovi stáli v cestě sedminásobný vítěz 24 hodin v Le Mans Tom Kristensen, motokrosový akrobat Travis Pastrana, který v prvním kole vyřadil vicemistra světa v rallye Marcuse Grönholma, a účastník MS cestovních vozů Andy Priaulx.

Finále rozhodla za stavu 1:1 na výhry až třetí jízda - Schumacher v ní hůře odstartoval a ve snaze dohnat ztrátu v poslední zatáčce přetočil vůz, takže hodiny jeho šanci na premiérové vítězství ve sledované exhibici ukončily.

Reklama