Hlavní obsah

Závod NASCAR v Daytoně zastínila těžká nehoda bývalého vítěze

Daytona

Drsný karambol z kterého běhal mráz po zádech. Pondělní závod automobilového seriálu NASCAR v Daytoně zastínila vážná nehoda bývalého vítěze Ryana Newmana. Dvaačtyřicetiletý Američan boural ve chvíli, kdy se v posledním kole dostal do vedení a mohl pomýšlet na zopakování triumfu z roku 2008. Místo toho skončil s těžkým zraněním v nemocnici, podle lékařů je ale mimo ohrožení života.

Foto: David Graham, ČTK/AP

Závodník Ryan Newman skončil po ošklivé bouračce v nemocnici.

Článek
Fotogalerie

Newman při odrážení útoku nakonec těsně druhého Ryana Blaneyho a po drobném kontaktu s ním ztratil kontrolu nad svým vozem Ford Mustang. V nájezdu do zatáčky narazil do ochranné zdi, převrátil se a poté jej ještě další vůz katapultoval do vzduchu. Vrak zůstal ležet koly vzhůru a začal hořet, plameny ale záhy zlikvidovali hasiči. Záchranáři po několika minutách pilota vyprostili a převezli do nemocnice.

Prestižní závod Daytona 500 vyhrál ve fotofiniši Denny Hamlin, který se stal od roku 1995 prvním úspěšným obhájcem a zvítězil celkově potřetí. Jeho tým se posléze omluvil za bezprostřední bouřlivou oslavu triumfu ve chvíli, kdy jiný pilot mohl být v ohrožení života. "Plně jsem se zaměřil na náš vůz, všichni kolem jsme začali slavit. Chci se za to omluvit, ale v tom momentě jsme skutečně nevěděli, co se právě děje," řekl týmový šéf Joe Gibbs.

Nehoda vyděsila celou Ameriku a to včetně prezidenta Donalda Trumpa, který Newmana nazval vynikajícím závodníkem série NASCAR. "Modlím se v této chvíli za Ryana Newmana, skvělého a statečného závodníka v NASCAR. #PrayingForRyan," uvedl Trump na sociální síti.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint