Hlavní obsah

Případ Buggyry vzbudil na FIA pozornost jako kauza McLarenu a Ferrari

PRAHA

Rekordní počet případů řešil během uplynulé motoristické sezóny odvolací soud Mezinárodní automobilové federace (FIA), jehož členem je i advokát Jan Šťovíček. V listopadu vzbudila největší pozornost kauza z formule 1, v níž soud v čele s českým právníkem potvrdil mistrovský titul pro pilota Ferrari Kimiho Räikkönena. Ve vánočním shonu pak kupodivu zůstala stranou mediálního zájmu kauza české truckové stáje Buggyra a jejího švýcarského jezdce Marcuse Bösigera, jemuž soud jednoznačně přiřkl titul evropského šampióna.

Článek

Kauza Buggyry byla přitom vůbec prvním českým případem, který se dostal až před odvolací soud FIA v Paříži. „Šlo o historicky první případ, kdy se český tým dostal v hierarchii federace takhle vysoko. FIA tomu věnovala obrovskou pozornost, i když šlo ‘jen‘ o mistra Evropy. Podobných kauz mnoho není, a proto to vzbudilo stejný zájem, jako spor ve formuli 1,“ upozornil v rozhovoru pro Sport.cz Šťovíček.

Buggyra podala odvolání na FIA poté, co Španělská motoristická federace vyhověla po závěrečném podniku Evropského poháru v Jaramě protestu Antonia Albaceteho, který byl po závodu penalizován za nepovolený manévr, klesl v pořadí a v konečném hodnocení EP skončil o pouhý bod za Bösigerem. Španělský pilot poté podal odvolání na národní federaci, která mu vyhověla a prohlásila jej mistrem Evropy.

Roudnický tým se proto obrátil na Šťovíčka, který však do případu nemohl kvůli národnímu střetu zájmů zasáhnout. „Konzultoval jsem některé otázky, přímo jsem se ale na kauze nepodílel. Doporučil jsem Buggyře kolegu Matěje Váchu, věděl jsem, že dokáže případ dobře připravit,“ líčil český zástupce v osmnáctičlenném panelu, z nějž je pro každé soudní jednání vybírán tří- až pětičlenný senát.

Vítězství u zeleného stolu tečkou za skvělou sezónou

I když na případu přímo nepracoval, sledoval Šťovíček kauzu velice pozorně. „Byla to výjimečná kauza, která vzbudila obrovský zájem. Spor Bösigera s Albacetem byl vlastně obdobou případu Räikkönen vs. Hamilton. Jeden zvítězil na trati, druhý se to pokusil zvrátit, soud rozhodoval o titulu,“ upozornil pětatřicetiletý advokát, pro nějž bylo vedení senátu při sporu McLarenu s Ferrari jedním z vrcholů kariéry.

Rozhodnutí odvolacího soudu v kauze Buggyry prý bylo jednoznačné. „Verdikt španělského soudu byl na první pohled špatný. Bylo to nekvalitně napsané, bylo vidět, že je to ovlivněné národním zájmem. Albacete porušil regule o chování jezdce na trati, což se jednoznačně prokázalo, navíc právní zástupce Buggyry Matěj Vácha odvedl skvělou práci – přítomní soudci FIA jeho výkon a vůbec připravenost českého týmu hodnotili velmi vysoko.“ dodal Šťovíček.

Verdikt odvolacího soudu FIA uzavřel 14. prosince jednu z nejúspěšnějších sezón roudnického týmu. Buggyra získala díky Bösigerovi evropský titul, David Vršecký skončil v konečném pořadí třetí a tým vyhrál s drtivou převahou premiérový truckový Pohár konstruktérů. Bösiger si připsal sedm pohárových vítězství a překonal tak stájový rekord Gerda Körbera ze sezóny 2005. Dohromady s Vršeckým piloti Buggyry vyhráli dvanáct z osmnácti závodů EP.

JUDr. Jan Šťovíček
Po studiu na Karlově univerzitě studoval právo na pařížské Sorbonně. Od r. 1995 se věnuje advokacii, od r. 1998 je členem právního panelu v Evropské motocyklové unii UEM. Od r. 2002 členem právního panelu Mezinárodní motocyklové federace FIM, od r. 2004 členem odvolacího soudu Mezinárodní automobilové federace FIA. Vedle motoristického sportu řeší právní problematiku i v dalších odvětvích, spolupracuje např. s Českým olympijským výborem.

Reklama

Související témata: