Hlavní obsah

Na Masarykově okruhu začaly práce na výměně povrchu dráhy

Na Masarykově okruhu v Brně panuje už od tohoto týdne čilý ruch, byť zatím se nejedná o sportovní dění. Začaly ale stavební práce při kompletní výměně povrchu závodní dráhy. Rekonstrukce potrvá tři měsíce a přijde na 150 miliónů korun. První letošní závod automobilů na novém okruhu se uskuteční v polovině května.

Článek

„Přistoupili jsme ke kroku, který nás bude finančně hodně bolet. Stávající trať už ale neodpovídala bezpečnostním předpisům, asfaltové vlny v zatáčkách způsobily při motocyklových závodech Grand Prix hodně pádů,“ uvedla na čtvrteční tiskové konferenci výkonná ředitelka společnosti Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

Rekonstrukci provede německá firma F.Kirchhof, která má dceřinou společnost v Praze. „Jednání o stavební firmě nebyla snadná, nároky gigantů na českém trhu nejsou pro soukromé subjekty zvládnutelné. Většina nabídek se řádově pohybovala v ceně o padesát až osmdesát miliónů výše,“ dodala Ulmanová. Na financování rekonstrukce se nikdo nepodílí, Automotodrom Brno si vzal na krytí nákladů bankovní úvěr. Podle Ulmanové je pro společnost také nevýhodné, že se sezóna na okruhu zkrátila. „Jsme ale silný subjekt a musíme situaci ustát,“ tvrdí Ulmanová.

Práce začaly v úterý

Stavební práce začaly ve velkém tempu v úterý. Zatím je v akci pětadvacet zaměstnanců, deset nákladních aut, pět bagrů a fréza. V průběhu příštího týdne se začne pokládat do podloží recyklovaná vrstva, následně přijdou na řadu obrubníky, umělé trávníky a kačírky v bezpečnostních zónách.

Hlavní částí přestavby bude instalace vrchní vrstvy, která se bude moci pokládat až při venkovní teplotě okolo patnácti stupňů Celsia. Pak ještě dojde na vysokotlaké mytí vodou s cílem odstranit mastnotu. V prvních dvou týdnech provozu budou na programu hlavně závody aut a pneumatiky vozů také napomohou k očištění povrchu. Teprve potom vyjedou na dráhu i motocykloví jezdci.

Slavnostní zahájení sezony obstará 16. května dvanáctihodinový vytrvalostní závod automobilů. Vrcholem roku bude 17. srpna závod mistrovství světa silničních motocyklů. Hlavní automobilové akce pak čekají příznivce v závěru sezony: 14. září zavítá do Brna seriál mistrovství FIA vozů Grand Tourismo a 12. října mezinárodní závod formulových vozů A1 Grand Prix.

Reklama

Související témata: