Hlavní obsah

Janák: Na obě auta si zvykám lépe a rychleji než loni

Hodně napilno bude mít v následujících týdnech jezdec Jiří Janák, který se chystá na svoji druhou sezónu v Porsche Carrera i Super cupu. A jaké si dává cíle? „Sám pro sebe vždycky ty nejvyšší, chtěl bych vyhrát každý závod. Musím být ale realista, protože v obou pohárech je obrovská konkurence,“ řekl deníku Právo Janák, který se vzhledem k velkému vytížení nebude moci představit při závodech na domácí půdě.

Foto: auto-janak.cz

Jiří Janák

Článek
Fotogalerie

Jak se chystáte na druhou sezónu ve špičkovém německém týmu Schnabl Ingineering?

Jsem v jednom kole, už za sebou máme sérii testů obou aut. Úvodní závod mě čeká první dubnový víkend v Bahrajnu, takže přípravy vrcholí. Pak hned jedeme na Hockenheim a do Oscherslebenu. Závodit budu skoro každý týden.

Testy probíhají podle plánu?

Nové vozy jsme dostali začátkem března. Zatím nejsme úplně spokojeni, ale věřím, že do prvního závodu bude všechno na nejvyšší úrovni. Pro mne je důležité, že si na obě auta zvykám lépe a rychleji než loni.

Je velký rozdíl mezi letošním a loňským pohárovým vozem Porsche?

Není tak výrazný, alespoň pro mě ne, protože jsem zajížděl srovnatelné časy. Nové auto má motor silnější o dvacet koní. Na rovince to není znát, ale síla se projeví při výjezdu ze zatáček.

Specifikujte rozdíl mezi autem pro Porsche Carrera cup a Porsche Super cup…

Auta jsou si velice podobná, rozdíl je ale v brzdách. To se musím naučit co nejlépe využívat. Musím říct, že na rozdíl od minulé sezóny mi letos víc vyhovuje auto pro Super cup.

Loni jste v Barceloně dojel na stupně vítězů, jaké cíle si dáváte letos?

Sám pro sebe vždycky ty nejvyšší, chtěl bych vyhrát každý závod. Musím být ale realista, protože v obou pohárech je obrovská konkurence. V Porsche Carrera cupu bych chtěl být celkově do pátého místa. V Porsche Super cupu je konkurence o něco větší a tratě neznáme tak dobře jako ty německé. Musíme co nejvíc testovat. V tomto poháru budu opatrnější, beru konečné umístění do desítky. V obou soutěžích chci ale bojovat v jednotlivých závodech o stupně vítězů.

Stihnete nějaké závody odjet doma?

Tak to nestihnu, protože mi závodění a testy zaberou veškerý čas. Navíc v březnu ještě obhajuji diplomovou práci na právnické fakultě v Olomouci a také mě čeká nástup do advokátní kanceláře. Jsem domluvený, že mi vyjdou vzhledem k závodění maximálně vstříc, ale o to víc se chci této práci věnovat, pokud nebudu na závodech nebo na testech.

Reklama

Související témata: