Hlavní obsah

V Mariánských Lázních hledají, jak zachránit areál ploché dráhy

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Město a Automotoklub Mariánské Lázně (AMK) hledají cesty, jak využít plochodrážní areál, který patří TJ Lokomotiva Mariánské Lázně. Pokud se všechny tři strany včas nedohodnou, je další osud areálu v centru města nejistý, stejně jako pořádání závodů na ploché dráze, řekl předseda AMK Miroslav Musil.

Článek

Areál dostala Lokomotiva v 60. letech minulého století. Podle jejího předsedy Jan Fišáka Lokomotiva zkoušela už v minulosti získat peníze na rozvoj areálu. "Ale jsme dobrovolnická organizace, zpracovávat projekty na dotace neumíme. Ale i my chceme, aby areál sloužil jako sportoviště pro návštěvníky i obyvatele města," řekl Fišák.

Zatím má AMK areál v pronájmu za 180 000 korun ročně. To je podle Musila maximum, které může AMK utáhnout. "Končí nám nájemní smlouva s Lokomotivou a vyprší i licence na trať. Jestli se začne zvedat částka nájemného, budou závody na ploché dráze ohroženy," uvedl Musil. Pokud nedojde k dohodě, zřejmě by musel odvolat i už dohodnuté závody na příští rok.

Lokomotiva ale argumentuje tím, že nájemné je na místní poměry velice nízké. "Pronajímáme metr čtverečný za 1,80 Kč. S takovým nájemným bychom nebyli dobrými podnikateli," míní Fišák.

Spory o nájemné by mohla vyřešit právě dohoda AMK, Lokomotivy a města, případně dalších partnerů. "Město by mohlo být hlavně prostředníkem, navíc může mít lepší přístup například k dotacím," uvedl místostarosta Jiří Chval.

Bude zapotřebí řádově desítek miliónů

Na oživení areálu bude zapotřebí řádově desítek miliónů. Podle Fišáka je jednou z možností část areálu prodat a výtěžek investovat. Nebo získat peníze odjinud. "Jsme připraveni jednat," slíbil Fišák.

Možnost, že by Lokomotiva pozemky prodala například na stavební parcely, zatím nehrozí. Podle územního plánu je areál určen pro sport a rekreaci. Ale i územní plán se může změnit.

AMK a město proto nyní jednají s partnery, kteří by mohli do areálu investovat a nabídnout další využití. Jen z několika plochodrážních závodů nebo klusáckých dostihů podle nich dráha, která je unikátní stavbou v centru města, přežít a rozvíjet se nemůže.

Letos v květnu se v Mariánských Lázních konal úvodní finálový závod mistrovství světa na dlouhé ploché dráze, v neděli 27. července tam je na programu mezinárodní mistrovství republiky.

Reklama