Hlavní obsah

Mosley vyhrál soud s listem, který napsal o sexuálních orgiích

LONDÝN

Šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley vyhrál soud s britským nedělníkem News of the World, který zveřejnil fotografie a videozáznamy, na nichž si funkcionář užíval sadomasochistických sexuálních orgií údajně v nacistickém duchu s pěticí prostitutek. Soud ve čtvrtek rozhodl o tom, že list narušil jeho soukromí a nařídil mu zaplatit odškodné v rekordní výši 60 000 liber (1,8 miliónu korun).

Článek

Podle agentury AP se jedná o nejvyšší pokutu za narušení soukromí v historii britského soudnictví, kde doposud byly podobné sankce symbolické. List navíc musí zaplatit Mosleyho soudní výlohy, které se podle agentury AP pohybují kolem 450 000 liber. Zhruba stejnou částku zaplatil nedělník i na vlastních soudních výlohách.

Osmašedesátiletý Mosley se před soudem k orgiím přiznal a dodal, že v nich našel zálibu před 45 lety. Současně uvedl, že šlo o soukromou akci ve sklepě jeho domu a striktně odmítl nacistický nádech akce. Podobné fantazie označil za nechutné.

Pikantnost akci dodala minulost Mosleyho otce

"Lidé při praktikování sexu, i když v nepříliš tradiční podobě, mají právo na soukromí. Navíc zde neexistoval žádný důvod, proč by měla veřejnost o sexuálním životě pana Mosleyho vědět," citoval server BBC soudce Davida Eadyho. Podle něj neexistují důkazy, že by Mosleyho sexuální praktiky měly byť jen v nejmenším nacistický nádech. "Nevidím jediný pádný důvod, proč by to, co se odehrávalo na videu, měl někdo považovat za znevažování obětí holocaustu," prohlásil. "Poutání, bičování a ponižování patří k normálním sadomasochistickým praktikám," dodal.

Mosley byl s rozhodnutím soudu spokojen. "Ukázalo se, že všechny jejich nacistické historky byly jenom lži, navíc úmyslně vykonstruované," prohlásil.

Aféru kolem Mosleyho odstartoval v poslední březnový den článek nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užíval s pěticí prostitutek. Přitěžujícím faktem pro Mosleyho bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším. Pikantnosti celé aféře přidávala i minulost Mosleyho otce Oswalda, který byl před druhou světovou válkou zakladatelem britské fašistické strany a jehož svatby se účastni i Adolf Hitler.

Mosley po vypuknutí aféry čelil mnoha hlasům požadujícím jeho odstoupení z funkce šéfa FIA. Osmašedesátiletý Brit však odmítl a v čele federace ho v červnu na mimořádné valné hromadě podrželi členové FIA

Reklama