Hlavní obsah

Před závodem tahačů v Mostě je po dvanácti letech ve vedení Čech

PRAHA

Poprvé po dvanácti letech je před závodem Evropského poháru tahačů v Mostě v čele celkového pořadí český reprezentant. David Vršecký z týmu Buggyra má na prvním místě šestnáctibodový náskok na Španěla Antonia Albaceteho a svoji pozici chce potvrdit premiérovým vítězstvím před domácím publikem.

Článek

Pro tuzemské fanoušky bude mít víkendový podnik speciální příchuť, poprvé od dob Martina Koloce do něj vstoupí v pozici vedoucího muže seriálu Čech. "Když jsem v roce 1998 začínal na (tahači) SISU, chtěl jsem se Martinovi alespoň v něčem vyrovnat. Teď se to částečně povedlo. Doufám, že bude ještě lépe," řekl na středečním setkání s novináři v Praze Vršecký.

Ve své sbírce má mnoho triumfů, ale domácí vítězství mu stále uniká. "Letos se mi zatím daří, v některých závodech při mně stálo i nezbytné závodnické štěstí. Věřím, že tomu tak bude i nyní v Mostě," pokračoval Vršecký.

"Pokud si z Mostu odvezu stejně jako v roce 2006 padesát bodů, vítězství oželím. Do každého závodu jdu ale s tím, že chci vyhrát," uvedla jednička týmu Buggyra, který neohroženě kraluje Evropskému poháru. Vršeckého švýcarský kolega Markus Bösiger je v pořadí jezdců na třetím místě. Vloni v Mostě sice zvítězil, ale následně po protestech o body přišel.

Bojuje s bolavým ramenem

Od posledního závodu seriálu v Německu uplynulo už šest týdnů, během nichž se Vršecký vypravil do oblasti Indického oceánu. "Pět dní strávených na silně rozbouřeném moři nabídlo takovou porci adrenalinu, že starty a boje o první zatáčku jsou proti tomu selankou. Najednou jsem se strašně těšil na závodní auto," uvedl Vršecký.

Po návratu do Česka řešil mírné zdravotní problémy s pravým ramenem. "Od Nogara mě při jízdě rameno bolí. Ke konci závodního víkendu už přituhuje. Ve větší míře budu řešit tento problém po sezóně. Zatím chystáme jisté změny v kabině, které by měly přinést usnadnění řízení," přiblížil Vršecký.

V pátek jsou na mosteckém okruhu na programu volné tréninky, o víkendu pak čekají závodníky čtyři bodované jízdy, vždy dvě kvalifikační a dvě pohárové.

EP tahačů 2008 (po 5. z 9 závodů)*
Jezdci
1. Vršecký (ČR/Buggyra) 232 bodů, 2. Albacete (Šp./MAN) 216, 3. Bösiger (Švýc./Buggyra) 210, 4. Hahn (Něm.MAN) 167, 5. Belloc (Fr./MAN) 140.
Týmy
1. Buggyra (Bösiger, Vršecký) 478. 2. MAN (Belloc, Hahn) 367, 3. Renault (Vojtíšek, Altenstrasser) 264, 5. Mercedes (Horne, Bermejo) 127.
*) Kalendář pro sezónu 2008 byl původně desetidílný, závod v britském Doningotn Parku (27.-28.7.) byl ale zrušen.

Reklama

Související témata: