Hlavní obsah

Martin Semerád si v Rakousku vybojoval starty v rallyeovém MS

FREISTADT

Osmnáctiletý český automobilový jezdec Martin Semerád uspěl v evropském kole projektu "Pirelli Stars Drivers - shoot out", který se v sobotu konal v rakouském Freistadtu. Vybojoval si tak právo startu v šesti podnicích mistrovství světa v automobilových soutěžích v příští seóně.

Článek

Projekt výrobce pneumatik a Mezinárodní automobilové federace FIA má za cíl vyhledávat mladé talenty mezi automobilovými závodníky a dát jim šanci prokázat svůj talent v MS. V tom budou startovat s produkčním vozem nebo s vozem kategorie S2000.

Zástupci devatenácti zemí se utkali v rakouském Freistadtu, kde dokazovali své dovednosti na šotolinové i asfaltové trati. Porota, kterou tvořili představitelé hlavního partnera akce společnosti Pirelli, zástupci FIA a špičkoví soutěžní jezdci v čele s exmistrem světa Walterem Röhrlem, hodnotila rovněž jejich schopnost komunikovat s médii v anglickém jazyce. Dosažené časy na měřených úsecích přitom nebyly hlavním kritériem.

"Když zaznělo, že zvítězilo Finsko a Česká republika, nemohl jsem tomu uvěřit. Bylo to naprosto nečekané a zapůsobilo to jako šok. Ještě po první části soutěže na šotolinovém povrchu jsem si docela věřil a doufal, že bychom mohli uspět, ale pak jsem na asfaltové části udělal několik chyb a přestal doufat v úspěch. Je to jako sen," uvedl Semerád v tiskové zprávě.

Společně se Semerádem v projektu uspěl Fin Jarkko Nikara. Oba by se v příštím roce měli představit v soutěžích MS v Portugalsku, Itálii, Řecku, Finsku, Španělsku a Velké Británii.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint