Hlavní obsah

Vojáček pojede v závodech do vrchu o šestý Pohár FIA

PRAHA

Jednapadesátiletý automobilový jezdec Petr Vojáček je nejúspěšnějším Čechem v závodech automobilů do vrchu v Poháru FIA.

Článek

Ve sbírce má rekordní počet pěti trofejí. Letos chce přidat šestou. „Jiný cíl si ani klást nemůžu,“ přiznal Petr Vojáček. „Zkusím to i na titul mistra Evropy.“

K jeho největším soupeřům bude i letos patřit český vicemistr, syn Lukáš. „Já pojedu s Alfou Romeo 147, která je lepší na suchu, na mokru už mě syn s Opelem Astra několikrát porazil,“ řekl otec.

„Letos se náš Dekra Racing Team soustředí na mistrovství Evropy, které má v kalendáři jedenáct závodů. Některé termíny kolidují s domácím šampionátem, takže se podle situace rozhodneme, jak se k němu postavíme,“ dodal šestinásobný mistr republiky. Tým opustili Martin Jerman i jeho dcera Gabriela, kteří se rozhodli odejít z kopců na okruhy.

Barvy Dekry v závodech do vrchu budou hájit vedle Vojáčků ještě Karel Patočka s Peugeotem 306 a Oldřich Vacek s Peugeotem 206. Všichni v kategorii Super Production.

Největším problémem před startem sezóny jsou peníze. „Tři partneři nám odešli. Ale my nemáme jen ty z oblasti automobilového průmyslu a dopravy, takže na tom nejsme tak zle. Především nám zůstal ČEZ, díky jehož podpoře nemusíme ani redukovat počet mechaniků. Ostatní týmy na tom budou hůř. Víc než v minulosti budou důležité peníze, které vyhrajeme na závodech v zahraničí. Loni jsem sám vyjel milión korun. Rozpočet to zdaleka nepokryje, ale je to cenné, když si vezmete, že jen cesta do Španělska vyjde tým na víc než sto tisíc korun,“ konstatoval Petr Vojáček. Náklady jsou veliké. Tým například spotřebuje za sezónu stovku pneumatik, z nichž jedna vyjde na víc než osm tisíc korun.

Za prakticky tři desítky let závodění nedá Vojáček na kopce dopustit.

„Jsou báječné. Ve Španělsku nebo Portugalsku chodí přes devadesát tisíc diváků. Atmosféra je úžasná. U nás sice výrazně klesl počet startujících, ale kvalita je pořád vysoká. A chodí i fanoušci, protože na kopci vidí celou škálu aut. Od sériových plechových až po formule. Ale doma už mě závodění tolik neláká, tady pro mne platí: mládí vpřed a ti starší do Evropy,“ rozloučil se Petr Vojáček, držitel dvou Zlatých volantů pro nejlepšího českého vrchaře roku.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články