Hlavní obsah

Čeští mladíci za volantem chtějí prodat loňské zkušenosti

PRAHA

Prodat zkušenosti z loňské premiérové účasti ve svých třídách a upoutat na sebe pozornost ve vyšších motoristických patrech chtějí v nastávající sezóně čeští automobiloví jezdci Michal Matějovský a Josef Král, piloti stáje Bohemia Racing Team. Třiadvacetiletý Matějovský bude znovu bojovat především v šestidílné sérii Seat Leon Cup, o pět let mladší Král zase ve formulové třídě Formule Master.

Článek

Matějovský již před rokem vyhlásil jako hlavní cíl vyhrát jeden ze závodů, z nichž jeden se pojede také v Brně. "Vítěz má také letos zaručen start v nejbližším závodě seriálu FIA WTC. Loni se mi to nepodařilo, a tak je letošní cíl jasný," řekl ve čtcrtek na setkání s novináři syn někdejšího truckového šampiona.

V uplynulé sezóně především sbíral zkušenosti, ale jednou se mu podařilo stát na bronzovém stupni. Mezi třemi nejlepšími by se chtěl objevovat pravidelně. "Během zimního testování to na ta umístění do třetího vypadalo, ale uvidíme, co ukážou samotné závody," řekl ambiciózní mladík, který si zatím nedává plány do další kariéry. "Pokaždé bych se chtěl někam posunout, ale myslíme především vždy jen na nejbližší závody," dodal.

Král si nové úpravy na svém voze pochvaloval

Král je mladší a možná i proto odvážnější ve svých plánech, především pak ve formulovém světě. "Formule Masters je podobná jako formule tři, ale tato série je už výše. Někteří jezdci se občas objeví i v kokpitech efjedniček," naznačil, kam by jednou nejraději nahlédl.

Zatím ale musí dojíždět lépe ve své současné třídě, kde byl loni celkově šestý. "Letos doznaly naše formule velké změny, mají o deset procent vyšší výkon a těch 30 koní je znát. Tím se znovu přiblížily nejvyšším formulovým sériím," upozornil Král, jenž si nové úpravy pochvaloval i proto, že vůz je prý nyní živější a přesto paradoxně umožňuje klidnější jízdu.

V případě obou jezdců bude také záležet na tom, kdo se proti nim v sezóně postaví. "Jenže o konkurenci toho zatím moc nevíme, za což mohou i nynější finanční potíže některých týmů. A když jsme se přece jen naposledy sešli na okruhu ve Spa, na trati leželo dvacet centimetrů sněhu," připomněl si s úsměvem poslední testování Král.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace