Hlavní obsah

VIDEO: Vršecký bude obhajovat titul s buggyrou v novém závodním formátu

Pavel NovotnýSport.cz

Jeden podnik v kalendáři navíc a změněný formát závodních víkendů, to jsou hlavní novinky letošního Evropského poháru tahačů, v němž bude David Vršecký a tým Buggyra hájit jezdecký i týmový titul. Roudnická stáj vykročí za obhajobou necelé dva týdny v nizozemském Assenu a po úspěšném testování neskrývá optimismus.

Foto: Buggyra

Jezdec David Vršecký se svou Buggyrou na testování v Mostě

Článek

Letošní truckový seriál se z popudu Mezinárodní automobilové federace pojede v novém formátu. Měřený trénink určí pořadí na startu prvního závodu, ve druhém závodu si první osmička jezdců pozice na startovním roštu prohodí a nejlepší z úvodní jízdy tak budou útočit ze zadnějších pozic. To by mělo přinést větší atraktivitu pro diváky.

„Já jsem pro každou novinku, ale uvidíme, jak se tohle osvědčí. V úvodních zatáčkách to bude pěkné maso, o kolize nebude nouze. Rozdíl mezi prvním a osmým je velký, všichni budou chtít jít dopředu. Snad to komisaři dokáží uhlídat, aby se každý závod nedohrával u zeleného stolu. Každopádně to bude velký adrenalin,“ komentoval Vršecký nový systém, který vychází z již praktikovaného formátu v seriálu cestovních vozů.

Rozšíření seriálu o závod v Assenu, kde se naposledy jelo v roce 2004, Vršeckému připomněl dávný triumf. „Tehdy se mi tam podařilo vyhrát. Taky si ale vzpomínám, že nám tam hořelo auto. Tak snad neshoříme hned na začátku sezóny,“ prohlásil se smíchem třiatřicetiletý závodník, jehož týmovým parťákem bude opět Švýcar Markus Bösiger.

Po testech spokojenost 

Roudnický tým se při práci na vozech během pauzy věnoval jak motoru, tak šasi. „Soustředili jsme se hlavně motor, ale na šasi došlo možná k ještě větším změnám. Nově řešené jsou tlumiče, zavěšení i geometrie náprav. Vůz musí vydržet extrémní zatížení,“ vysvětlil inženýr Robin Dolejš. „Testy ukázaly, že jdeme správnou cestou,“ podotkl technický šéf Buggyry Mario Kress.

Stejně jako jiné stáje, i Buggyra se musela vyrovnat s globální ekonomickou krizí, podle vedení stáje je ale sezóna zajištěná standardně. „Samozřejmě se nás to dotklo, jak z hlediska partnerů, tak i my jsme zaznamenali určitý úbytek. Sezóna ale bude zajištěná stejně jako loni. Nicméně budeme muset být ukázněnější, ať už v logistice, či komfortu a servisu, který jsme si dříve dopřávali,“ uvedl manažer týmu Jan Kalivoda.

Proto zatím v Buggyře nahlas nemluví o útoku na rychlostní rekord. Překonání hranice 300 km/h, které Vršeckému a spol. již dvakrát uniklo, přitom stále láká... „Uvidíme, jak se bude finanční situace vyvíjet. Rozhodně se nic takového nebude konat v průběhu sezóny,“ dodal Kalivoda, podle nějž má tým i bez rekordu o motivaci postaráno. „Třeba jsme ještě nikdy nevyhráli na domácím okruhu Albaceteho v Jaramě. A loni se nám třeba nepodařilo překonat dvanáct vítězství z předminulé sezóny,“ uzavřel.

Reklama

Související témata: