Hlavní obsah

Vršecký v Assenu jednou vyhrál a celkově je třetí

ASSEN

Obhájce titulu David Vršecký s buggyrou vyhrál jednu ze čtyř víkendových jízd úvodního závodu mistrovství Evropy tahačů v Assenu a po zahajovacím víkendu mu patří třetí místo. V čele pořadí se usadil Antonio Albacete ze Španělska, který v Nizozemsku triumfoval s tahačem MAN dvakrát. Druhý je Vršeckého týmový kolega Marcus Bösiger ze Švýcarska díky třem medailovým umístěním. Hned za Vršeckým, který ještě skončil jednou druhý, figuruje František Vojtíšek s renaultem.

Článek

Vršecký v sobotu vyhrál historicky první závod, v němž jelo prvních osm jezdců v opačném pořadí podle předchozí jízdy. Celý den se nesl ve znamení souboje Vršecký - Albacete. Španěl vyhrál méně dramatickou, ale lépe bodově hodnocenou první jízdu.

"Abych pravdu řekl, netuším, proč se za tento závod bere poloviční počet bodů, když se jedná o podstatně větší dřinu, která s sebou přináší nepoměrně vyšší porci adrenalinu než klasická jízda," pozastavil se nad novými pravidly po dojezdu druhého závodu Vršecký.

V průběhu deseti kol nabídl divákům skvělý zážitek. Ačkoli startoval spolu s Albacetem ze čtvrté řady, během necelých tří kol se přehnal přes šest soupeřů a šel do vedení. "Ve chvíli, kdy jsem si říkal, že si kolo odpočinu, se za mnou objevil Albacete, ale nakonec jsem s vypětím všech sil vyhrál. Nicméně Antonio a celý jeho tým se představili ve vynikající formě," pochválil soupeře.

V úvodní jízdě druhého dne Vršeckému explodovala pneumatika a do cíle nedojel, což se mu stalo poprvé od října 2007. Ve druhé se po stíhací jízdě propracoval z posledního na páté místo.

"Stalo se to v nejrychlejším úseku, když jsem si hlídal maximální povolenou rychlost 160 km/h. Najednou jsem ucítil strašlivou ránu, auto se stávalo neovladatelným. Neměl jsem sebemenší šanci udržet ho na okruhu. Z pneumatiky zbyly jen cáry," popsal Vršecký kritický moment z druhého kola prvního pohárového závodu.

Následný start z poslední řady označil za zajímavý zážitek. "Musel jsem se hodně krotit, Assen je těžký okruh, který neodpouští chyby. V průběhu šesti kol jsem byl šestý za Frantou Vojtíškem. Tam se můj postup na chvíli zastavil. Frankie pojal vzájemný souboj hodně prestižně," uvedl Vršecký.

Úvodní závod ME tahačů v Assenu:
1. pohárový závod:
1. Albacete (Španělsko/MAN) 21:56,19 min, 2. Vršecký (ČR/Buggyra) - 11,10, 3. Altenstrasser (Rakousko/Renault) -22,30, 4. Vojtíšek (ČR/Renault) - 25,07, 5. Bösiger (Švýcarsko/Buggyra) -29,55.
2. pohárový závod (prvních 8 jezdců startuje v opačném pořadí):
1. Vršecký 22:11,35, 2. Albacete -0,51, 3. Bösiger -7,07, 4. Hahn (Německo/MAN) -14,74, 5. Oliver (Anglie/MAN) -16,78, ... 7. Vojtíšek -19,75.
Průběžné pořadí ME tahačů:
1. Albacete 29 b., 2. Vršecký 25, 3. Bösiger 16, 4. Altenstrasser 15, 5. Vojtíšek 14.

Reklama

Související témata: