Hlavní obsah

Vršecký byl v Albacete čtyřikrát na bedně, jednou vyhrál

Ani jednou nechyběl český závodník David Vršecký na stupních vítězů při víkendovém podniku mistrovství Evropy tahačů ve španělském Albacete. V sobotu úřadující mistr Evropy vybojoval jedno vítězství a třetí místo, v neděli byl dvakrát třetí.

Foto: www.buggyra.com

David Vršecký s vozem Buggyra projíždí cílem jednoho ze závodů ME ve španělském Albacete.

Článek

V sobotu úřadujícího mistra kontinentu Vršeckého překvapilo stejně jako další jezdce deštivé počasí, které bylo ve značném rozporu s původní předpovědí. I proto Vršecký i jeho stájový kolega Markus Bösiger v měřeném tréninku hodně bojovali s nastavením vozu.

V pohárovém závodu se ale Vršecký posunul hned po startu ze čtvrtého místa před třetího muže měřeného tréninku Hahna a v poklidu si pak dojel za Albacetem a Bösigerem pro bronzovou příčku. "Oba jeli velmi dobře. Navíc jsem si říkal, že v závodě s hendikepem budu mít ve srovnání s Antoniem a Markusem výhodu jedné řady," prohlásil po dojezdu Vršecký, který se tak i v pátém pohárovém závodu po sobě dostal na stupně vítězů.

V následujících 13 kolech, před kterými si jezdci na prvních osmi místech prohodili pořadí, se Vršeckého předpoklad stoprocentně naplnil. Po vydařeném startu byl rázem třetí a posléze si poradil i s oběma jezdci renaultu Vojtíškem a Altenstrasserem.

Vedoucí muž průběžného pořadí Albacete sice dojel druhý, nicméně Vršeckého nepředjel v regulérním závodě více než dva roky. "Vlastně jsem jel i za Markuse. Ten tak nadále zůstává jediným jezdcem, který v průběhu jednoho dne vyhrál oba pohárové závody. Musím smeknout před inženýry a mechaniky, kteří připravili skvělé auto. Před zítřkem jsem střízlivý optimista," uvedl po skončení prvního závodního dne Vršecký.

V posledním závodu Albaceteho na stupně nepustil 

V neděli Vršecký dojel třetí v tréninku, stejného umístění pak dosáhl také v prvním pohárovém závodu. V něm byli nad jeho síly Němec Jochen Hahn s domácím Antoniem Albacetem na speciálech MAN. "Před startem jsme si řekli, že pokud pojedu za Antoniem, nemá cenu pokoušet na jeho domácím okruhu osud. Jel jsem v relativním klidu třetí," řekl Vršecký spolupracovníkovi ČTK.

Poté, co se však Albacete dostal tři kola před cílem před Hahna, zkusil předjet alespoň německého soupeře. "Jochen je nevyzpytatelný jezdec a byl dnes k poražení. Bohužel bylo málo času," dodal.

Druhý závod, do nějž Vršecký odstartoval z třetí řady, se až do závěru nesl v relativním poklidu. Vzrušení přinesl až konec jízdy, v kterém došlo na již tradiční situaci: čtvrtý Albacete tlačil ve snaze vybojovat pozici na stupních vítězů do Vršeckého, ten ale jeho útoky odrazil a dojel si pro třetí místo.

"Udělal jsem na Antonia bodík. Na první pohled nic moc, ale v závěru se může hodit," prohlásil Vršecký po skončení závodu. "Pokud vím, tak se Albacete v Albacete poprvé letos neprobojoval na stupně vítězů. Rozhodně se nedá říct, že by mi to nějak vadilo," doplnil třetí muž průběžného pořadí ME. Vojtíšek si ze Španělska odvezl sobotních osm bodů, celkově je osmý.

ME tahačů - Albacete (Španělsko)
Sobota
První závod: 1. Albacete (Šp./MAN) 25:31,81, 2. Bösiger (Švýc./Buggyra) -1,54, 3. Vršecký (ČR/Buggyra) -7,18, 4. Levett (Brit./MAN) -19,57, ...8. Vojtíšek (ČR/Renault) -54,16.
Druhý závod: 1. Vršecký 25:27,77, 2. Albacete -2,08, 3. Bösiger -26,75, 4. Altenstrasser (Rak./Renault) -25,59, ...6. Vojtíšek -47,13.
Neděle
První závod: 1. Albacete (Šp./MAN) 25:26,51, 2. Hahn (Něm./MAN) -5,64, 3. Vršecký (ČR/Buggyra) -5,80, 4. Levett (Brit./MAN) -8,55, 5. Bösiger (Švýc./Buggyra) -26,40, ...13. Vojtíšek (ČR/Renault) -54,27.
Druhý závod: 1. Hahn 25:41,13, 2. Bösiger -0,44, 3. Vršecký -0,75, 4. Albacete -4,30, 5. Altenstrasser (Rak./Renault) -5,40, ...14. Vojtíšek -59,51.
Průběžné pořadí ME
1. Albacete 159, 2. Bösiger 128, 3. Vršecký 125, ...8. Vojtíšek 45.
Pohár konstruktérů
1. Buggyra 289, 2. Renault 190, 3. MAN 169.

Reklama

Související témata: