Hlavní obsah

Mosley už nebude kandidovat na prezidenta FIA

LONDÝN

Šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley ve středu definitivně oznámil, že už nebude na tuto pozici znovu kandidovat. Uzavřel tak dohady o tom, zda bude usilovat o své páté zvolení, k čemuž ho vedla současná krize ve formuli 1 a zájem členů FIA na jeho setrvání. Na své místo navrhuje zvolit bývalého šéfa Ferrari Jeana Toda.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident FIA Max Mosley při grand prix v Silverstonu

Článek

"Rozhodl jsem se potvrdit své původní rozhodnutí. V říjnu nebudu kandidovat," uvedl Mosley ve svém prohlášení. "Vážím si zájmu členů FIA, kteří mi poslali přes stovku zpráv vyjadřujících podporu. Už by pro mě bylo ale složité znovu kandidovat. Brzy mi bude sedmdesát, už se chci soustředit na rodinný život," dodal.

Devětašedesátiletý britský funkcionář rozhodnutí nekandidovat oznámil již v minulém roce, ovšem po posledních událostech ve formuli 1 prohlásil, že své rozhodnutí může změnit. "V posledních týdnech se ukázalo navýsost zřejmé, že cílem týmů (formule 1) je snaha, abych odstoupil. Ve světle útoků na můj mandát, musím přehodnotit svůj původní úmysl dále nekandidovat," uvedl v červnu.

V roce 1991 byl Mosley zvolen předsedou organizace FISA, jež tehdy fungovala jako sportovní divize FIA. Předsedou FIA byl poprvé zvolen v roce 1993, kdy se obě organizace sloučily. V říjnu mu končí čtvrté volební období. Loni přitom Mosley přečkal ve funkci aféru, kdy jej britský bulvární tisk přistihl při sexuálních orgiích s nacistickou tématikou. Tehdy dostal v tajném hlasování zástupců národních federací důvěru.

Zažehnaná krize

S jeho vedením však nesouhlasí Asociace stájí formule 1 FOTA, která i kvůli tomu hrozila odchodem ze seriálu mistrovství světa a hodlala si založit vlastní seriál. Právě Mosleyho odchod byla jedna z podmínek zažehnání krize.

Zatím jediným kandidátem do říjnových voleb do čela FIA je Fin Ari Vatanen, mistr světa v rallye z roku 1981. Mosley chce ke kandidatuře přesvědčit svého přítele a bývalého šéfa Ferrari Todta, který je podle něj nejvhodnějším kandidátem.

"Tou pravou osobou pro tento post je pro mě Jean Todt. Týmy pod jeho vedením vyhrály Rallye Paříž-Dakar, 24 hodin Le Mans i tituly ve formuli 1. Je to jednoznačně nejlepší manažer své generace, možná i všech generací," vyjádřil podporu Todtovi ve svém dopise určeném členům FIA.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint