Hlavní obsah

Vršecký v Mostě dvakrát vyhrál a snížil náskok na Albaceteho

MOST

David Vršecký vyhrál oba sobotní závody tahačů v Mostě a opět se o něco přiblížil k vedoucímu muži mistrovství Evropy Antoniovi Albacetemu. Na domácí trati pilot roudnické stáje Buggyra byl Vršecký nejrychlejší v první jízdě, v té druhé vytěžil z diskvalifikace vítěze a časové penalizace španělského rivala v MANu.

Článek

Před nedělními jízdami Vršecký ztrácí na Albaceteho už jen osm bodů. Druhý český pilot ve startovním poli František Vojtíšek ani v jednom z pohárových závodů se svým renaultem do cíle nedojel.

Vršecký nenašel přemožitele, přestože v pátek ve volném tréninku zničil diferenciál svého závodního speciálu. Mechanici ale přes noc vůz opravili. "Když mi ve tři hodiny ráno pípla zpráva, že je auto připraveno, usoudil jsem, že mám snad to nejhorší za sebou," řekl Vršecký, který pak vyhrál měřený trénink.

Z toho vzápětí vytěžil vítězství stylem start - cíl v prvním pohárovém závodě. Albacete za ním zaostal o dvanáct sekund a třetí skončil Vršeckého týmový kolega Markus Bösiger ze Švýcarska.

Do druhého závodu, ve kterém si elitní osmička otočila pořadí na startu, vyrazil ze čtvrté řady a během úvodních dvou kol se prodral už na druhé místo za MAN Němce Jochena Hahna. Postupně ale začal mít problémy se zadními pneumatikami a ovládáním vozu a v posledním kole se před něj dostal Albacete. "Asi jsem mohl Antonia blokovat a nějak se dostat před ním do cíle, ale v něčem podobném nespatřuji smysl závodění," uvedl Vršecký.

Navíc se k němu po chvíli obrátilo štěstí čelem. Hahn byl diskvalifikován kvůli neregulérním pneumatikám a Albacete dostal dvousekundový trest za nebezpečné předjíždění. O čtvrt sekundy kvůli tomu klesl za domácího jezdce. "Takže jsem vyhrál? Týmové vedení nám zakázalo komentovat rozhodnutí orgánů FIA, ale asi vám nebudu vyprávět, že mě to mrzí," řekl Vršecký.

Vojtíškovi se v Mostě nedařilo. Po páteční těžké kolizi stájového druha Altenstrassera, který přeletěl svodidla, český pilot havaroval hned v úvodní pohárové jízdě. Posléze nastoupil do závodu s hendikepem, ani ten však nedokončil.

Sedmý díl ME tahačů v Mostě:
1. závod: 1. Vršecký (ČR/Buggyra) 22:38,359, 2. Albacete (Šp./MAN) -12,66, 3. Bösiger (Švýc./Buggyra) -14,77.
2. závod: 1. Vršecký 22:49,365, 2. Albacete -0,247, 3. Bösiger -1,927.
Pořadí ME: 1. Albacete 315, 2. Vršecký 307, 3. Bösiger 249, ...9. Vojtíšek (ČR/Renault) 69.
Pohár konstruktérů: 1. Buggyra (Bösiger, Vršecký) 630, 2. MAN/Hahn (Hahn, Szóbi) 384, 3. Renault (Altenstrasser, Vojtíšek) 327.

Reklama

Související témata: