Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál vyhrál Pedersen, finále bylo bez Čechů

PRAHA

Naprosto suverénním způsobem vyhrál dánský plochodrážník Nicki Pedersen 41. ročník Tomíčkova memoriálu v Praze. Pedersen vyhrál všech pět jízd v základní části i závěrečné finále, v němž jej vydatně proháněl Australan Davey Watt; slavný Američan Greg Hancock skončil až pátý. Do finále se poprvé od roku 2000 nevešel žádný z Čechů, těsně uniklo i nejlepšímu z nich Luboši Tomíčkovi.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vítězem 41. ročníku memoriálu Luboše Tomíčka se Na Markétě v Praze stal Nicki Pedersen z Dánska (vpředu).

Článek

Letošní ročník patřil k nejlépe obsazeným v historii. Úřadující světový šampión Pedersen se do Prahy dostal poté, co v minulých závodech dvakrát odřekl účast kvůli zranění a i tentokrát se zdravím bojoval. "Dal jsem se do pořádku před pár týdny. Byl jsem trochu omlácený a popálený, tři týdny jsem nejezdil, ale daří se mi. Hned po uzdravení jsem jel domácí šampionát a ten mi taky vyšel," řekl Pedersen po závodě.

Tomíček doháněl potřebné body k postupu až na poslední chvíli a v závěrečné jízdě potřeboval zvítězit. Dobře odstartoval, jenže na konci první zatáčky se před něj vyvezl zvenčí Slovák Vaculík a vedení uhlídal až do cíle. Vaculík díky tomu nakonec postoupil do finále, v němž získal alespoň Hancockův skalp a celkové čtvrté místo.

"Jsem rád alespoň za získané skalpy Hancocka a Walaska. V této nepovedené sezóně to byl dobrý závod," řekl třiadvacetiletý Tomíček, který údajně koketuje s myšlenkou, že bude reprezentovat jinou zemi než Česko.

Další Češi si vedli ještě hůře. Aleš Dryml si nepřipsal ani jednu výhru, přesto měl šanci na postup; čtvrtou jízdu proti papírově slabším soupeřům ale zcela zkazil a v poslední jízdě proti Pedersenovi s Wattem neměl nárok. Skončil desátý.

Náhradník za Adriana Rymela Pavol Pučko vybojoval jediný bod a skončil předposlední. Bez bodu skončily i jednotlivé jízdy náhradníků Brummera s Fenclem, kteří zaskočili při vyloučení Itala Carpaneseho.

I přes termínovou kolizi se zápasem fotbalové reprezentace dorazilo na stadión Na Markétě okolo tří tisíc fanoušků. Solidní návštěva potěšila i Pedersena. "Všiml jsem si, že tu bylo hodně lidí, vzhledem k tomu fotbalu mě to překvapilo," řekl Pedersen.

Memoriál Luboše Tomíčka na ploché dráze v Praze:
Finále: 1. Pedersen (Dán.), 2. Watt (Austr.), 3. Walasek (Pol.), 4. Vaculík (SR), 5. Hancock (USA),
další pořadí:  6. Tomíček (ČR) 9 b., 7. Woffinden (Brit.) 9, 8. Ferjan (Maď.) 8, 9. Bogdanovs (Lot.) 7, 10. A. Dryml (ČR) 7, ...15. Pučko 1, 16. Brummer a Fencl (všichni ČR) oba 0.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články