Hlavní obsah

Němec Riss je poosmé mistrem světa na dlouhé ploché dráze

MORIZES

Němec Gerd Riss je poosmé mistrem světa na dlouhé ploché dráze. Celkové prvenství si zajistil již v předposledním závodě finálového seriálu ve francouzském Morizes. Čtyřiačtyřicetiletý německý plochodrážník je nejúspěšnějším jezdcem v historii této disciplíny.

Článek

O zisku letošního titulu rozhodl Riss už v kvalifikační části sobotního závodu, kterou vyhrál bez ztráty bodu. V následujících dvou jízdách pak vždy obsadil čtvrté místo, a proto letos poprvé finálový závod mistrovství světa nevyhrál.

Souboj o vítězství se tak stal soubojem jezdců bojujících o druhé místo v celkové klasifikaci. Nejúspěšnějším z nich byl Angličan Glenn Phillips, který ve finálové jízdě triumfoval před domácí bratrskou dvojicí Tresarrieu.

Český plochodrážník Zdeněk Schneiderwind skvěle začal a po dvou jízdách se dělil o průběžnou druhou příčku, když jednu jízdu vyhrál a jednou skončil druhý. V následujících dvou jízdách sice nebodoval, ale do semifinále se přesto letos podruhé kvalifikoval.

V semifinále pak Schneiderwind obsadil páté místo a do závěrečné jízdy dne nepostoupil. Přesto je deváté místo jeho nejlepším výsledkem v letošním roce.

V závodě nemohl vystoupit druhý český jezdec Richard Wolff. Ten by po zranění rád stihl alespoň závěrečný závod seriálu příští sobotu v německé Vechtě.

Čtvrté finále MS jednotlivců na dlouhé ploché dráze v Morizes (Francie):
1. Phillips (Brit.), 2. M. Tresarrieu, 3. S. Tresarrieu (oba Fr.), 4. Riss, 5. Kröger (oba Něm.), 6. Pijper (Niz.), ...9. Schneiderwind (ČR).
Průběžné pořadí (po 4 z 5 závodů):
1. Riss 101, 2. S. Tresarrieu 66, 3. Pijper 65, ...14. Schneiderwind 25, 19. Wolff 13, 21. Ondrašík (oba ČR) 5.

Reklama