Hlavní obsah

České vlajky nad Silverstonem. Enge s Charouzem potvrdili triumf v seriálu Le Mans

Pavel Novotný (Silverstone)Sport.cz

Česko-německá posádka továrního týmu Aston Martin ve složení Tomáš Enge, Jan Charouz a Stefan Mücke si na okruhu v britském Silverstonu zajistila celkový triumf v seriálu vytrvalostních závodů Le Mans Series. Titul v královské kategorii LMP1 pojistila v neděli v závěrečném podniku sezóny, v němž si dojela pro třetí místo a připravila svému týmu důvod k oslavám po padesáti letech od vítězství v závodu 24 hodin Le Mans a mistrovství světa sportovních vozů.

Foto: BPA/Miloš Rybář

Prototyp Aston Martin posádky Charouz, Enge, Mücke.

Článek

„Úspěch kluků považuji za největší úspěch českého motorsportu vůbec. Tahle série je jen stupeň pod formulí 1. Nemám slov, splnil se mi velký sen,“ vyprávěl spokojeně manažer českých jezdců Antonín Charouz.

Enge a spol. se po triumfu v předposledním podniku na Nürburgringu přetahovali o konečné vítězství s jezdci týmu Pescarolo Sport, jimž však podnik v Silverstonu nevyšel. Francouzská dvojice Boullion, Tinseau chybovala již v sobotní kvalifikaci a po výletu mimo trať startovala až z poslední řady. V průběhu závodu se sice dostala do vedení, záhy ale její snažení zastavila porucha převodovky.

Posádka s bondovským číslem 007, jíž v duelu s Pescarolem stačilo teoreticky k zajištění titulu páté místo, naopak zvládla 1000 kilometrů v Mekce britského motorsportu bez zakolísání. Mücke po startu z první řady kontroloval čelo závodu, Charouz po dvou hodinách přebíral na třetím místě. „Trochu jsme ztratili zastávkou v boxech, když jsme strategicky na polovině auta měnili pneumatiky. Nejeli jsme na úplné vítězství, snažili jsme se předejít možným chybám,“ líčil po vystoupení z vozu český mladík. Na finále závodu se pak za volant posadil zkušený Enge, jenž bezpečně dovezl vůz pod šachovnicový praporek na třetí příčce.

Vítězství v posledním závodu sezóny ukořistila posádka Olivier Panis, Nicolas Lapierre z týmu Oreca, třetí český závodník na slavném okruhu Jarek Janiš obsadil s vozem Spyker v barvách týmu Snoras 2. místo v nižší kategorii LMGT2.

Seriál automobilových vytrvalostních závodů Le Mans:
Konečné pořadí:
Jednotlivci: 1. J. Charouz, 2. Enge, 3. Mücke (všichni Aston Martin) 39, 2. Boullion, Tinseau (Fr./Pescarolo) 26, 3. Lapierre, Panis (Fr./Oreca) 22.
Týmy: 1. Aston Martin Racing (posádka číslo 007) 39, 2. Pescarolo Sport (16) 26, 3. Team Oreca Matmut (10) 23.

Reklama