Hlavní obsah

Loprais zachránil de Rooye

TURKMENBAŠI

Nedělní 9. etapa Rallye po Hedvábné stezce se změnila v drama druhého muže v pořadí kategorie kamiónů Geralda de Rooye, který havaroval s vozem Iveco. První pomoc mu poskytla posádka tatry Aleše Lopraise.

Foto: Radek Šolc

Tatra Aleše Lopraise při Rallye Hedvábné stezky

Článek

Na startu etapy v Turkmenbaši se sešli prezidenti Ruska, Turkmenistánu a Kazachstánu. I když do cíle v Ašchabádu to bylo přes šest set kilometrů, rychlostní zkouška měřila jen 25 km. V podstatě nic nemohla na pořadí změnit.

Vzhledem ke změnám trasy a nutným bezpečnostním opatřením kvůli návštěvě hlav tří států se pořadatelé rozhodli výsledky etapy anulovat, takže v platnosti zůstalo pořadí po sobotní etapě. Posádka Ales Loprais, Jaroslav Miškolci a Milan Holaň skončila celkově třetí, Otec a syn Macíkové s Josefem Kalinou na liazu pak sedmí.

„Měla to být mávací etapa na rozloučenou, ale pro našeho velké soupeře a kamaráda Geralda de Rooye z Nizozemska se změnila v drama a málem i boj o život. Měřený úsek se jel naplno a on startoval dvě minuty před námi. Přehlédl však velkou díru. Kamión se vznesl čtyři metry do vzduchu a po dopadu z něj málem vypadl. Poranil si páteř. Zatímco dva zbývající členové jeho posádky chodili po svých a mohli pokračovat, Geraldovi jsme poskytli pomoc, ale nemohli jsme s ním hýbat,“ popsal Loprais drama Právu.

„Vrtulník přiletěl za nekonečných třicet minut, čtvrt hodiny ho fixovali, teprve pak jsme ho mohli naložit.  Odvezli ho do bivaku a odtud brzy odletěl speciálem do Nizozemska na kliniku. Z letiště mi napsal, že zranění páteře nebude mít trvalé následky a moc děkoval. Se zbytkem jeho posádky, u jejíhož kamiónu prasklo zadní listové pero, jsme dojeli do cíle. Výsledky nás v tu chvíli nezajímali. Etapa však byla anulována, takže platí ty po sobotě,“ líčil dále Loprais.

Se třetím místem v této náročné soutěži jsem maximálně spokojený. Měli jsme nějaké technické problémy, ale zvládli jsme to, Už se těším na další rallye a hlavně na lednový Dakar. Už v pondělí vyrazíme domů,“ rozloučil se Aleš Loprais.

Reklama