Hlavní obsah

Piquet jr. se zkusí po vyhazovu z formule 1 uchytit v seriálu NASCAR

PRAHA

Nelson Piquet jr. ještě nedávno usedal do kokpitu prestižní formule 1, po vyhazovu ze stáje Renault a propuknutí „singapurské aféry“ je ale víceméně jasné, že jeho role v královské disciplíně byla epizodní. Brazilský mladík řeší co dál a jednou z možností je zámořský seriál NASCAR, kde má Piquet absolvovat test s vozem Toyota Tundra týmu Red Horse.

Článek

Test se odehraje v pondělí v Rockinghamu v Severní Karolíně a vedle Piqueta se za volantem představí další Brazilec Vitor Meira. „Jsme rádi, že můžeme oběma jezdcům pomoci s přestupem do série NASCAR. Není jednoduché přesedlat z otevřeného do sportovního vozu. Oba ale mají dost talentu na to, aby byli dobří v jakékoliv sérii, kterou si vyberou,“ prohlásil majitel týmu Red Horse Tom DeLoach.

Pick-upy Toyota Tundra vládnou v seriálu NASCAR truckové divizi, která je jakousi třetí ligou série. Ohledně budoucího angažmá Piqueta ale podle mluvčího týmu Red Horse není jasno, stáj má na plný úvazek jezdce TJ Bella a Timothyho Peterse.

S týmem Michael Waltrip Racing, který naopak jezdí elitní Sprint Cup, bude v závěru letošní sezóny testovat další z pilotů F1, Jarno Trulli. Pětatřicetiletý závodník týmu Toyota zatím nemá jasno o svém pokračování ve formuli 1 a je možné, že podobně jako třeba Juan Pablo Montoya zamíří za oceán.

Zoufalý čin vynesl angažmá 

Piquetovo angažmá ve formuli 1 vzalo rychlý konec. Vstup syna trojnásobného mistra světa do seriálu vzbudil v roce 2008 velké očekávání, jež však zůstalo nenaplněno. Piquet se v barvách týmu Renault nedokázal výrazněji prosadit a v osmnácti závodech dojel jen pětkrát na bodech. Maximem bylo druhé místo ve Velké ceně Německa a vedení Renaultu začala docházet trpělivost. Hra o setrvání v týmu nakonec dovedla brazilského jezdce k tomu, že svolil k zinscenování havárie při Velké ceně Singapuru, čímž pomohl k vítězství Fernandu Alonsovi a sobě zajistil angažmá i v roce 2009.

Ani letos ale nedokázal v konkurenci obstát a Flavio Briatore jej v srpnu bez okolků propustil. Brazilec však nezůstal vedení nic dlužen a vynesl na světlo okolnosti singapurského závodu. Případ začala šetřit Mezinárodní automobilová federace, která ve finále potrestala Renault dvouletým podmínečným vyloučením z F1, Briatoreho doživotním zákazem působení v motorsportu pod hlavičkou FIA a šéfinženýra Pata Symondse pětiletým distancem. Piquet za spolupráci s federací dostal imunitu a vyvázl bez trestu.

Reklama

Související témata: