Hlavní obsah

Válka slov před volbou šéfa FIA pokračuje. Vatanen je pokrytec, říká Todt

PRAHA

Ani v předvečer volby nového vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) neutichly zbraně. Ve válce slov se tentokrát pustil do ofenzivy bývalý šéf formulové stáje Ferrari Jean Todt, který nazval pokrytcem svého jediného soka v duelu o křeslo prezidenta FIA Ariho Vatanena. Podle bývalého závodníka je Todt protežován současným vedením. „Sám má ale máslo na hlavě,“ tvrdí Todt o svém soupeři.

Článek

Vatanenovi leží v žaludku, že Todt je koněm nejen současného prezidenta FIA Maxe Mosleyho, ale také dalšího vlivného muže, hlavního promotéra formule 1 Bernieho Ecclestona. Z obavy o regulérnost mistr světa v rallye z roku 1981 dokonce minulý týden dokonce požádal o dohled nad volbami francouzský soud. Nakonec ale od svého požadavku ustoupil, FIA totiž sama zaručila právní kontrolu.

Pár hodin před začátkem voleb přešel Todt do protiútoku. Vatanen totiž již v červenci žádal při soukromém obědě Mosleyho o podporu při prezidentské volbě. Po odmítnutí, bagatelizoval celou záležitost jako vtip. „Jenže Ari to samé hledal u Bernieho Ecclestona, který také řekl jednoznačné ne. A podporu se snažil získat i u mnoha dalších významných postav,“ prohlásil Todt v rozhovoru pro britský deník Guardian.

Pikantním paradoxem všeho předvolebního harašení je fakt, že se Todt a Vatanen dobře znají ze svého společného působení v týmu Peugeot, kde Francouz dělal šéfa a Fin závodil. A ještě nedávno Todt silně podporoval svého dnešního soka při (neúspěšném) pokusu o znovuzvolení do Evropského parlamentu. Momentálně ale jde společná minulost stranou a oba stojí na opačných stranách barikády...

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace