Hlavní obsah

VIDEO: Freestylový motokrosař Murray nezvládl v Ostravě dvojité salto a upadl

OSTRAVA

Hlavní vrchol prvního dne závodu mistrovství světa ve freestylovém motokrosu v Ostravě skončil ošklivým pádem amerického jezdce Scotta Murrayho, který v závěrečné exhibici nezvládl pokus o dvojité salto vzad. Podle prvních informací utrpěl zlomeninu levé ruky a byl převezen k dalším vyšetřením do nemocnice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Americký freestyler Scott Murray ztrácí kontrolu nad svým motocyklem při pokusu o double blackflip (dvojité salto vzad).

Článek

Murray se po nájezdu na rampu otočil ve vzduchu jen jednou, ale pak ztratil rovnováhu i kontrolu nad strojem. Dopadl zadní částí těla na hlínu, motorka na něj a jezdec zůstal nehybně ležet. Rychlá záchranná služba mu hned na místě poskytla první pomoc, při níž se na šest a půl tisíce diváků v ČEZ Aréně ponořilo do mrtvolného ticha.

Při převozu z haly Murray na lehátku už však hýbal horní částí těla a komunikoval s okolím. Podle prvních informací má zlomenou ruku, v nemocnici se však má podrobit dalším vyšetřením, zda neutrpěl žádná vnitřní poranění.

Americký freestyler Scott Murray po pádu při pokusu o double blackflip (dvojité salto vzad).foto: ČTK/Jaroslav Ožana

"Má zlomenou ruku, roztrženou dlaň a velkou bouli nad okem. Naštěstí páteř je v pořádku. Odvezli ho ještě na CT vyšetření do městské nemocnice na Fifejdách, kde by se mělo zjistit, zda neutrpěl nějaká vnitřní poranění. Ale zatím to vypadá, že měl štěstí v neštěstí," řekl ČTK ředitel závodu Aleš Buksa.

Amreický freestylový motocyklista Scott Murray v péči zdravotníků.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Ostrý závod o body do seriálu mistrovství světa vyhrál úřadující šampion Remi Bizouard, jehož poslední jízdu ohodnotili rozhodčí nejvyšším počtem bodů. Lídr aktuálního pořadí ji na úplný konec vyšperkoval precizním "backflipem tsunami" a na druhé místo odsunul miláčka publika Libora Podmola.

"Ve finálové jízdě mi povolil tlumič řízení. Musel jsem trošku improvizovat, ale nakonec jsem byl s mou jízdou spokojený. Zásluhu na tom má fantastické publikum, lidi byli úžasní," řekl Podmol.

Diváci dotlačili ostravského rodáka Podmola alespoň k vítězství v exhibiční soutěži race&style, v níž jezdci v paralelních jízdách po dvou nejeli jen na efekt, ale i na čas. Podmol byl sice ve finále proti Španělu Mirallesovi pomalejší, ale porota specialistů ocenila jeho náročnou sestavu.

Druhý závod devátého podniku mistrovství světa se v Ostravě jede v sobotu.

Výsledky prvního dne 9. závodu MS ve freestylovém motokrosu v Ostravě:
1. Bizouard (Fr.) 313, 2. Podmol (ČR) 304, 3. Miralles (Šp.) 298, ...6. Pilát, Lysáček (oba ČR) nepostoupil z kvalifikace.
Průběžné pořadí seriálu:
1. Bizouard 163, 2. Miralles 144, 3. Wilson (USA) 136, 4. Podmol 135.

Reklama