Hlavní obsah

Tarquini je nejstarším automobilovým mistrem světa

MACAO

Italský pilot Gabriele Tarquini se v čínském Macau stal nejstarším automobilovým mistrem světa v historii. Tovární jezdec Seatu vyhrál seriál cestovních vozů ve věku 47 let a 265 dnů. Dosavadním rekordmanem mezi šampióny v soutěžích automobilové federace FIA byl legendární Argentinec Juan-Manuel Fangio, který svůj pátý titul ve formuli 1 získal v roce 1957 přesně 41 dnů po 46. narozeninách

Článek

Tarquini si premiérový světový titul v životě zajistil při finálovém dílu seriálu, ve kterém mu k tomu stačilo skončit v soutěžních jízdách druhý a pátý. "Musel jsem si na to hodně dlouho počkat," řekl dojatý Tarquini, bývalý pilot formule 1. "Získat titul v mém vysokém věku je opravdu grandiózní," dodal.

V konečném pořadí za sebou Tarquini nechal o čtyři body francouzského obhájce prvenství Yvana Mullera, který řídil rovněž seat a ve finále startoval se zlomeným žebrem po havárii v kvalifikaci. Třetí skončil Brazilec Augusto Farfus s BMW. Hodnocení značek ovládl rovněž Seat o pouhé tři body před BMW. Dvanáctidílný šampionát měl v červnu zastávku i v Brně, kde nový šampion Tarquini vybojoval jedno třetí místo.

Reklama

Související témata: