Hlavní obsah

Vršecký nemá rád vánoční stres, raději plánuje novou sezónu

Vánoce nemá příliš rád, prý až příliš zkracují lidem život. I proto automobilový závodník David Vršecký bere přelom starého a nového roku spíše jako soustředění na příští sezónu, na kterou se už dávno připravuje. V příštím roce hodlá dvojnásobný evropský šampión na tahačích dovršit své kralování na nejsilnějších závodních strojích dalším titulem.

Článek

Obvykle sportovci vyprávějí, jak se těší na Vánoce, které jsou pro ně jediným klidnějším obdobím v roce. V případě čtyřiatřicetiletého Vršeckého to ale neplatí, význam Vánoc spíše shazuje. "Aby ne. Vánoce jsou pro naprostou většinu lidí náporem stresů, které nám jen zkracují život. Pokud bychom se jim vyhnuli, chodíme do důchodu až ve 130 letech," pronesl žertem Vršecký s poukazem na každoroční "bitvy" v nákupních centrech.

I proto si ze všeho nejvíce přeje, aby už přišel Nový rok. Normálně si předsevzetí nedává, ale určitě si tentokrát bude přát, aby slavil vítězný hattrick v mistrovství Evropy. Už od konce uplynulé sezony se na to připravuje usilovně celý tým.

"Čekají nás velké změny na autě, abychom splnili podmínky startu. Už jsme dokonce stihli několik testovacích dnů, ale chtělo by to jich mít co nejvíc. Musíme auto vyladit více než ostatní, nikdo nemusí dělat tolik změn jako my v Buggyře," poznamenal, že závodní tým z Roudnice nad Labem se od konce minulé sezóny ještě nezastavil.

Vršecký bude nabírat fyzičku

Podobné to bude počátkem příštího roku, i když sezóna odstartuje až v květnu. Nejen závodní stroj totiž potřebuje náležitou údržbu a Vršecký v minulých letech kraloval i díky své fyzické připravenosti. "Do fitka chodím průběžně, ale sám na sobě cítím, že v lednu a únoru musím výrazně přidat. Na konci roku možná vyrazím na dva dny na hory, snad stačím i fyzickou přípravu někde v teple, ale na startu už musím být dokonale připravený, sezóna bude náročná," dodal.

I díky svému přístupu začal na závodní trati pravidelně porážet mnohem zkušenější soupeře, od nichž se v minulých letech pouze učil. Gerd Körber, Antonio Albacete, Markus Bösiger - to všechno jsou jména bývalých šampiónů, s nimiž jezdil v týmu, ale dnes už se nacházejí ve výsledkové listině níže nebo dokonce v závodním důchodu. Jako třeba Martin Koloc, který Vršeckého k závodění přivedl.

Kvůli svému nízkému věku proto někdejší několikanásobný český mistr v závodech na vodním skútru doufá, že ve špičce motoristického sportu vydrží co nejdéle. "Stále je třeba pracovat na mnoha věcech. Základem je skvělý tým a dobře připravené auto, na mně už je potom na to auto odpovídajícím způsobem reagovat. V posledních sezonách jsem už dokázal prodat něco ze svých zkušeností, ale pořád se učím," připustil tradičně dobře naladěný závodník při bilancování na závěr roku.

Reklama