Hlavní obsah

Tomáš Enge: Do Gottových slavíků mám ještě daleko

Tomáš Enge završil úspěšný rok 2009 ziskem desátého Zlatého volantu. V triumf podle svých slov ani nedoufal, a proto z něj měl o to větší radost. "Je to skvělé. Do Gottových slavíků mám ale ještě hodně daleko. Pravdou ale je, že deset Zlatých volantů také hned tak někdo nepřekoná a já snad ještě nějaké přidám," přeje si třiatřicetiletý závodník.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Enge s trofejí Zlatý volant

Článek

Získal jste jubilejní Zlatý volant, to určitě potěší…

Je to skvělé! David Vršecký, který mi po devíti triumfech v řadě přerušil v roce 2008 sérii, obhájil evropský titul v tahačích, a proto jsem v triumf ani moc nedoufal. Davidovi i našemu týmu s Honzou Charouzem a německým kolegou Stefanem Mückem se podařilo dosáhnout vynikajících výsledků, o to byl boj o volant vyrovnanější.

Kam byste ho zařadil mezi ostatními?

Neřadím je podle nějakého významu. Žádný jsem nedostal jen za to, že se jmenuji Enge. Za každým byl nějaký úspěch, ať v F3000, či ve čtyřiadvacetihodinovce Le Mans. Nebo třeba start ve formuli jedna. Tuhle trofej nedostanete zadarmo.

Zkuste vybrat nejúspěšnější závod loňské sezóny.

Na úspěchy se dívám především z pohledu týmu. Vyšel nám už první závod Le Mans Series v Barceloně. Tři naše vozy dojely na stupně na Nürburgringu. Cenné je čtvrté místo ze čtyřiadvacetihodinovky Le Mans, kde jsme byli nejrychlejší z benzinových aut. Každé stupně vítězů znamenaly přiblížení triumfu v prestižní vytrvalostní sérii. Cením si výhry v rychlostní zkoušce na Rallye Jeseníky s mitsubishi CNG na plynový pohon. Nechali jsme za sebou produkční benzinová mitsubishi i vozy specifikace S2000.

Už máte jasno o letošní sezóně?

Mělo by být během pár dnů. Chtěl bych opět jezdit vytrvalostní závody a pokračovat ve vývoji mitsubishi s plynovým pohonem. Sice můj hlavní program tvoří okruhy, ale rád se svezu v rallye a pro zpestření by to mohlo být i rychlejší auto než zmíněný vůz CNG.

Sbíráte Zlaté volanty jako Karel Gott Zlaté slavíky...

Tak do něho mám ještě hodně daleko. On jich má pětatřicet, já mám volantů deset. To bych musel jezdit ještě dvacet nebo třicet let a pořád vyhrávat. Pravdou ale je, že deset Zlatých volantů také hned tak někdo nepřekoná a já snad ještě nějaké přidám.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články