Hlavní obsah

Loprais: Chystáme tři Tatry, jednu můžeme pronajmout

PRAHA

Loprais Tatra Team dolaďuje novou Tatru, s níž bude startovat na zářijové Silk Way Rally i Dakaru 2011. Stihl také otevření výstavy Loprais Tatra Dakar na Střední odborné škole dopravní v Ostravě, kde jsou kromě fotografií i trojnásobná vítězka Dakaru Tatra Puma Karla Lopraise a bronzová Tatra z Dakaru a loňské Silk Way Rally jeho synovce Aleše. „Máme hodně napilno, chystáme se na testy ve slovenském písku a křest nového vozu,“ říká Aleš Loprais.

Foto: Radek Šolc

Tatra Aleše Lopraise při loňské Silk Way Rally.

Článek

Jak jste daleko s přípravou na letošní druhý vrchol sezóny, kterým bude zářijová Silk Way Rally v Rusku?

Dolaďujeme novou Tatru. V nejbližších dnech s ní chceme vyjet do slovenských písků, kde ji také pokřtí kmotr našeho týmu herec David Suchařípa.

V čem je nová?

Především je v ní spojeno to nejlepší z posledního modelu, s nímž jsme jeli letošní Dakar. Využili jsme také naše vývojové novinky, takže auto bude opravdu hodně rychlé.

Kolik závodních aut budete mít k dispozici?

Chceme dvě. Třeba už proto, abychom mohli v Rusku závodit naplno s vědomím, že když dojde k velkému problému, pro Dakar máme druhý vůz. Mezi soutěží v Rusku a odjezdem vozů do přístavu před plavbou do Jižní Ameriky je hodně krátká doba, pouze jeden měsíc.

Hodně se hovořilo o Tatře s kapotovaným motorem, tedy trochu návrat ke klasice. Na tu asi není čas?

Času je opravdu málo, ale připravujeme ji. Bude to modernizovaná klasika. K vidění je na našich internetových stránkách www.loprais.cz. Ta by měla být špičkou vývoje našeho závodního speciálu, který bude schopen porážet pravidelně Kamazy. My to ale dokážeme i se stávajícím autem. Museli jsme však odstranit drobnosti, které nám dělaly problémy.

Máte tři auta. Nezvažujete postavení druhé závodní posádky?

To je především otázka peněz. Jednou z možností je i pronájem jednoho závodního auta. Ale muselo by jít o zkušeného jezdce a tým. Určitě ho ani za peníze nepůjčíme někomu, kdo se bude chtít jen svézt. Tatry jsou závodní auta. My jezdíme na výsledek a totéž bychom chtěli od druhého vozu.

Jaký máte program do Silk Way Rally?

Nejprve testy na Slovensku, pak další v náročných terénech v Maďarsku. V létě bychom ještě chtěli na Slovensku dolaďovat.

Máte informace o soutěži v Rusku?

Bude hodně tvrdá, osm etap bez jediného dne volna. Start je 11. září v Petrohradu a čeká nás kamení, bahnitý jíl, písek i step. Cíl bude po osmi dnech v Soči. Rusové hodlají rally využít i k propagaci Zimní olympiády 2014. My chceme nejméně zopakovat loňské třetí místo. První ročník organizátoři zvládli dobře, věříme, že se jim to povede i letos. Konkurence bude obrovská, prakticky všichni jezdci soutěž využívají jako náročný test před Dakarem. Na startu budou desítky Kamazů.

Dakar byl potvrzen znovu v Jižní Americe. Berete to?

Musím. Sice Afrika je Afrika, ale Jižní Amerika má také něco do sebe. Pojede se opět trochu jinudy. Rally tu je ohromně populární, posádkám se nabízí lepší zázemí. Když to přeženu, můžete se v průběhu etapy klidně zastavit někde na oběd. Naším cílem bude napotřetí konečně dojet a ještě na stupních vítězů.

Reklama