Hlavní obsah

Mostecký okruh hostil třetí závod šampionátu ČR v driftování

V neděli 16. května proběhl třetí závod Mistrovství České Republiky v driftování. Velice atraktivní bylo hlavní klání drifterů, které tentokrát historicky poprvé v Mostě obohatilo běžný okruhový podnik. Nejbravurnější smyky předvedli bratři Bezouškové na strojích BMW E30, přičemž porota tentokrát prvenství přiřknula Ladislavovi před Stanislavem. Jako třetí skončil mladý jezdec Zdeněk Wertheim s BMW E36.

Foto: Filip Groovy

Mostecký okruh hostil třetí závod šampionátu ČR v driftování

Článek

Tento závod nebyl původně v kalendáři CDS, ale když se udělalo volné místo na okruhu jakým je Autodrom Most, nedalo se odmítnout. Týden po Mimoňských válkách zřejmě není nejšťastnější datum, ale doby kdy si budeme moci diktovat datum na velkém okruhu teprve přijdou. Možná i pro nevšednost této akce se přihlásilo pouze 6 jezdců, kteří měli odvahu se mezi sebou utkat plech na plech na velkém okruhu, kde se driftuje v rychlostech přes 140km/h. Malá účast závodníků si vyžádala i jiný systém rozjezdu battlů, aby si jezdci co nejvíce zajezdili a přeskočila se kvalifikace, kvůli drahosti času na okruhu. Zvolil se proto systém každý s každým, kdy se vyhodnocovalo umístění podle vítězných battlů, pokud nastane situace dvou (a více) schodných počtů vítězných battlů rozhoduje celkový počet utržených bodů z jízd.

V první den závodního víkendu si mohli jezdci natrénovat trať a připravit se na ostré battly. Ze začátku byli jezdci spíše opatrní a nechávali si rozestupy. Tentokrát však se velmi rychle oklepali a začali tlačit na pilu již po 20minutách tréninku tak, že nalákali většinu mechaniků jiných podniků aby se natlačili do zatáčky nad driftovací dráhou (stejné tři zatáčky jako v kvalifikačním závodě – start před bývalím přemostěním Matador).

Po skončení tréninků se spočítali škody, jediným kdo utrpěl (pokud nepočítáme zatravněnou plochu Autodromu Most, kterou velice rád likviduje Sandy) byla roztržená poloosa Michala Reichrta, který zapujčenou e30 nestihl do druhého dne opravit a tak se nemohl účastnit ostrých jízd. To je signál pro ostatní jezdce, že se nemusí bát.

Hlavním nepřítelem hlavního závodního dne se zdálo počasí, které se nakonec umoudřilo a dovolilo závody na suchu. Po představení jezdců na cílové rovince se jezdci na startu seřadili do závodních dvojic. Jedna dvojice za druhou pak předváděli jeden fenomenální battle za druhým. To co všichni chtěli se nakonec dostalo i do Čech. Rychlé drifty, těsné battly a profesionální organizace. Zbytek je už jenom na lidech, kteří volali po profesionální sérii závodů, aby se také zůčastnili ukázali jak dokážou potrápit jezdce CDS. Pokud si netroufnou závodit, nebo jim to nedovolí finance, tak přijďte podpořit své favority! Možnost budete mít již 5.-6.6. opět na Autodromu Most.

Samozřejmě, že z battlů vyšel jeden jezdec jako vítěz, další jako druhý a tak dále, ale tentokrát se jednalo o tak těsné výsledky, že každý z jezdců je víceméně vítězem, druhým, třetím, čtvrtým. Těchto 5 závodníků je opravdová česká špička. Pokud by to chtěl někdo zpochybnit, bude muset sednout za volant driftového speciálu. Po závodech bylo slyšet mnoho chvály na český drift, jen pro představu citace sportovního ředitele Autodromu Most pana Michala Marka: “Jednoznačně se ukázalo, že přizvání drifterů do programu závodů bylo dobrým krokem. Je to zase něco jiného a atraktivita jejich řízených smyků určitě nadchla diváky, kteří přišli”.

Výsledková listina:
1. Ladislav Bezouška BMW E30 336i
2. Stanislav Bezouška BMW E30 336i
3. Zdeněk Wertheim BMW E36 M3
4. Karel Boura Nissan Silvia S15
5. Stanislav Rydlo Nissan 200sx s13

Reklama